Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

Rozlučkový hod se ve Zlíně nekonal. Veselý plánuje od atletiky na chvíli oddych

Mělo to být poslední představení mistra světa a dvojnásobného olympijského medailisty Vítězslava Veselého. Nakonec se však kvůli zdravotním problémům na národním šampionátu ve Zlíně jednačtyřicetiletý oštěpař rozloučil pouze v civilu. I přesto rád na svoji bohatou a úspěšnou kariéru zavzpomínal, nyní si však od atletiky plánuje dát na nějaký čas odstup.

Vítězslav Veselý se rozloučil na MČR
zdroj: ČTK autor: Glück Dalibor

Veselý sice s atletikou začínal v Hodoníně, ale ve Zlíně se stal oštěpařem a chodil zde na střední školu. Když viděl plány na tuto sezonu, říkal si, že by ještě tady mohl startovat. "Taky tam bylo lákadlo olympiády a mistrovství Evropy v Římě, krásné místo. Tohle tam ve mně hrálo. Ale nakonec, taková rozlučka ve Zlíně je taky zajímavá. Také taková nostalgie," uvedl Veselý.

Je nám líto, video expirovalo.
Veselý o plánech do budoucna: Jestli to bude atletika? Je to dost pravděpodobné

Jeho problémy začaly loni na jaře ramenem. Po pauze loni po prázdninách cítil, že by to mohlo jít, ale letos na jaře se stav znovu zhoršil. "Už se tam objevovaly problémy se zády. Na to navázalo to rameno, které potřebuje ta záda i flexibilitu, aby oštěpař mohl házet a aby mohl házet dobře. Tohle už tam nešlo. Postupně jsem si začal dovolat myšlenku, že už to končí," řekl.

Naposledy zkoušel házet v tréninku v Praze po návratu ze soustředění v Jihoafrické republice, které ukončil předčasně. "Ale už mě to nepustilo ani do rozběhu. Házel jsem z trávy, z lehkého pohybu. Nešlo to," přiblížil mistr světa z roku 2013.

Větší stopu než zlato na šampionátu v Moskvě v něm zanechaly úspěchy, které se od něj v pokročilém atletickém věku tolik nečekaly. "Tokio, kdy jsem se několik let už trénoval sám a bylo to vyvrcholení mojí snahy, nejenom ve spolupráci s někým. Hlavně to bylo překvapivé, ve třiceti osmi už člověk nečeká, že to takhle dopadne. A pak mistrovství republiky v Hodoníně, kdy jsem hodil 86 metrů, tam byly obrovské emoce. Tyhle dva závody jsem si užil. Celou kariéru jsem emoce moc neprojevoval, tady jsem si to dovolil," svěřil se oštěpař, který dodatečně získal bronz i za OH 2012 v Londýně.

V létě se chystá sledovat oštěpařskou soutěž na olympiádě v Paříži, kde bude mít Česko velkou naději v podobě novopečeného mistra Evropy Jakuba Vadlejcha. "Bude to dost zajímavé, protože ten průměr jde nahoru. Ale myslím, že máme želízko na velmi silné pozici," řekl.

Svému někdejšímu souputníkovi, který bude obhajovat stříbro, v globální konkurenci věří. I vzhledem k tomu, že v Římě Vadlejch vybojoval první velké zlato. "Je to věc, co ho neuvede pod tlak, ale je v pozici, kdy je schopen tu energii zužitkovat, aby ho to popošťouchlo dál a měl sílu na boj na olympiádě. Tohle je velké plus. A hlavně je to možná nejzkušenější závodník v poli a ti soupeři vědí, že v něm mají hodně silného protivníka. To je jeho výhoda," řekl Veselý.

Plány, co bude dělat dál, nemá. "Budu se snažit si dát odstup i od atletiky. Nebudu chtít ten prázdný prostor hned zaplnit, ale tak nějak v něm pobýt. A v tom prázdném prostoru může přijít něco nečekaného. Nebudu tam dávat hned jiný projekt a počkám, co se vynoří. Může tam být něco, co bych nevymyslel," uvedl.

Uznává, že jako nejlogičtější by se jevila trenérská cesta, kterou si už nejen na sobě vyzkoušel. Zatím se ale ani na tu nechce upínat. "Nejbližší plán je nic," dodal s úsměvem.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články