Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Požární sport 2024

Zlomilo se to v Římě, vnímá posun k postupu na olympiádu Müller

Vít Müller svoji formu na republikové finále načasoval perfektně. Zhruba o sekundu vylepšil svoje průměrné časy, čímž si na 400 metrů překážek vysloužil nejen mistrovský titul, ale i přímou letenku do Paříže. V cíli času 48,41 sekundy nechtěl věřit, přesto by ho rád ještě o něco stlačil.

Vít Müller na MČR ve Zlíně
zdroj: ČTK autor: Glück Dalibor

O limit se pokoušel už v sobotním rozběhu, ale to měl k němu výkonem 49,13 sekundy poměrně daleko. Ve finále letěl. "Atmosféra a diváci mě hnali obrovsky dopředu. Já jsem jen chtěl zlepšit tu poslední mezeru, kde uběhnu 15 kroků a už je to pro mě takové drobení. Tak jsem trochu zvýšil frekvenci a vyšlo mi to líp než včera," řekl.

Je nám líto, video expirovalo.
Müller o splněném limitu na OH: Když jsem viděl, že fouká do zad, tak jsem to prostě zkusil

Výsledný čas ho šokoval. "Je to něco neuvěřitelného. Udělal jsem všechno, co umím nejlíp, a věřil na 49,0. Ale tohle je bomba. V průměru běhám 49,2 až 49,4, a teď běžím o vteřinu rychleji," podivoval se.

V úvodu letošní sezony se přitom trápil. Ještě na začátku června se na Odložilově memoriálu v Praze nedostal ani pod 50 sekund a na dálku prohrál souboj se sedmnáctiletým Michalem Radou. "Zlomilo se to na mistrovství Evropy v Římě, díky bohu. Bylo to tím, že mi hlava nestíhala rytmus, nezvládal jsem kroky v mezeře a bál jsem se překážek. Zlomilo se to i díky té čtvrtce v mixové štafetě," svěřil se Müller.

Byl pod tlakem, že má ve Zlíně zřejmě poslední možnost zajistit si účast pod pěti kruhy v Paříži. "Nebylo to ani tak stresující kolem rankingu, ale spíš co se týče limitů. Na ranking tam pojedou maximálně dva tři závodníci," poznamenal nejrychlejší český překážkář tohoto tisíciletí.

Český rekord Jiřího Mužíka z mistrovství světa v Aténách 1997 má najednou na dohled, přiblížil se k němu na 14 setin. "Bylo by super ještě ten čas stlačit. I když neříkám úplně na český rekord," poznamenal Müller.

Cílem proběhl s velkým náskokem, podobně jako to na evropské scéně předvádí světový rekordman Nor Karsten Warholm. "Na Warholma mám ještě hodně daleko, ale aspoň trochu jsem se k němu přiblížil," dodal s úsměvem novopečený olympionik.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články