Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Rekord Pražského maratonu je v ohrožení, Vrabcová-Nývltová chce limit na OH

Praha - Nedělní Pražský maraton je jednou z posledních šancí na splnění limitu pro olympijské hry, o což se budou pokoušet i čeští vytrvalci. Zejména Eva Vrabcová-Nývltová, která se rozhodla na rok dát atletice přednost před během na lyžích. O vítězství by měli bojovat Keňané  obhájce prvenství Felix Kandie a traťový rekordman Eliud Kiptanui. Šest mužů ve startovním poli má osobní rekordy pod 2:07 hodiny, favoritkou mezi ženami je Biruktayit Eshetuová z Etiopie. Přihlášeno je 10 600 běžců. Maraton v neděli sledujte od 8:50 na programu ČT sport a našem webu.

Pražský maraton
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Vrabcová-Nývltová potřebuje při své maratonské premiéře k účasti v Riu běžet pod 2:35. O limit se chtějí pokusit také účastnice londýnských her Ivana Sekyrová a Jiří Homoláč, který se v zimě připravoval v Africe, ale první útok na limit v Hamburku mu před třemi týdny nevyšel. Muži musejí běžet pod 2:15. Vrabcová-Nývltová naběhala potřebné kilometry před několika týdny na vysokohorském soustředění v Livignu.

"Poslední dva týdny jsem měla na programu rychlejší tréninky. Minulý týden jsem testovala formu v závodu na 10 km v Hradci králové a běžela jsem deset sekund za osobákem, takže snad dobrý," uvedla. K limitu se ale úplně neupíná. "Je to můj první maraton, je to nevyzpytatelné. Půlmaraton mám dobrý, ale nelze říct, že to bude dobré i na maratonu. Chci si ten běžecký rok hlavně naplno užít," prohlásila.

Je nám líto, video expirovalo.
Vrabcová-Nývltová: Jediná možná cesta do Ria je čas 2:35

Kandie je podle svých slov připraven na obhajobu vítězství, od prosince trénuje bez jakýchkoli problémů. "Rád bych překonal osobní rekord," řekl. Etiopanka Eshetuová dlouhodobě žije a trénuje v USA, v České republice je poprvé. "Poslední týdny jsem měla kvalitní trénink a hodně času jsem strávila i v posilovně nabíráním kondice. Ráda bych dosáhla času, který by mi pomohl dostat se do etiopského týmu na olympijské hry. Bude třeba běžet pod 2:22," uvedla běžkyně s osobním rekordem 2:23:51.

Mužský traťový rekord drží Kiptanui časem 2:05:39 z roku 2010. Mezi ženami byla v Praze nejrychlejší o rok později Lydia Cheromeiová (2:22:34). Za překonání těchto časů je vypsána odměna 10 000 eur pro každou kategorii a za světový rekord pořadatelé slibují 100 000 eur (asi 2,7 milionu korun). Závod má dotaci zhruba 70 000 eur (téměř dva miliony korun), vítězové dostanou 15 000 eur. Finanční odměny dostanou ještě běžci na desátém místě. Celkem 62 000 korun je připraveno pro deset nejlepších českých závodníků. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články