Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Vrabcová-Nývltová prozatím pověsila lyže na hřebík a chce se věnovat jen atletice

Praha – Až začne příští sezona Světového poháru v běhu na lyžích, mezi účastnicemi určitě nebude Eva Vrabcová-Nývltová. Česká reprezentantka se rozhodla, že minimálně příští zimu vynechá a bude se naplno věnovat atletice. V maratonu zkusí už 8. května v Praze usilovat o limit pro start na olympijských hrách v Riu de Janeiro.

"Výsledky v atletice mě natolik zlákaly, že jsem se rozhodla také trošku srdcem, a užiju si léto jako atletka," řekla Vrabcová-Nývltová. "Zimu pro tuhle chvíli vynechávám. Myslím si, že se vrátím, ale tím, že jsem splnila atletické limity, jsem si řekla, že bych si mohla jedno léto užít zas trochu jinak."

Pátá žena ze závodu na 30 km volnou technikou na zimních olympijských hrách v Soči se v uplynulé zimě potýkala s metabolickým kolapsem organismu, proto absolvovala pouze jeden závod Světového poháru a poté už do sezony nenaskočila.

"Na podzim, když jsem ze sezony vystoupila, tak jsem měla lyží naprosto plný zuby. Těch let, kterých jsem na nich strávila, bylo strašně moc, takže mi ta pauza prospěje," doufala šestá žena z etapové Tour de Ski 2015, pro kterou by mohla představovat motivaci k návratu na běžky korejská olympiáda za dva roky. "Určitě," přitakala.

Podle svých slov je domluvená s lyžařským svaz na přerušení kariéry i případném návratu. "Svaz víceméně souhlasil s tím, že se můžu kdykoliv vrátit," řekla.

Rozhodnutí věnovat se jenom atletice a "vystoupit" z běžek, trvalo třicetileté Vrabcové-Nývltové dlouho. "Protože přiznat si, že se do zimy nebudu připravovat, bylo hodně obtížné. Ještě teď mám v hlavě takové rozpolcené pocity. Ale pražský půlmaraton, který se mi povedl, to tak nějak začal všechno rozbourávat. A teď jsem byla na soustředění v Livignu, poprvé jenom běžeckém soustředění, tak jsem zjišťovala, že mě to baví hrozně moc. Byla škoda to nevyužít," řekla.

První maraton a plánovaný útok na Rio

Už příští neděli poběží Pražský maraton, a pokud splní limit atletického svazu 2:38 hodiny, bude moci v Riu startovat. "To by bylo samozřejmě úplně to nejlepší," usmála se, ale ví, že to nebude snadné, protože maraton poběží poprvé v kariéře. "Hlavně se hrozně moc těším, už nemůžu ani dospat. Na druhou stranu obavy trošku hlodají, protože maraton je maraton. Je nevyzpytatelný a každý mě trošku straší. Trošku to v podvědomí je, ale prioritní je, že se neskutečně těším," doplnila.

Je nám líto, video expirovalo.
Vrabcová Nývltová se naplno věnuje běhu

Na maraton se připravuje pod vedením svého manžela Martina. "Cítím se dobře. Chtěla bych to zvládnout se ctí, bojovně a hlavně si závod maximálně užít. Těším se na fantastickou atmosféru a lidi okolo," řekla. Poprvé v kariéře využije vodiče. Původně se domlouvala s Jiřím Homoláčem, ale ten ještě také nemá splněný limit pro Rio, proto jí pomůže Robert Míč. "Poběžím podle svých pocitů, svého těla a vodiče mám pro případ krize a protivětru, abych se za něj mohla schovat, případně, aby na mě počkal, kdybych nemohla. Časy si hlídat nebudu. Chci si to užít," řekla.

V klasických bězích, a především v dálkových, je konkurence větší než na běžkách. To si Vrabcová-Nývltová uvědomuje. "To nebudeme nic předstírat. Na druhou stranu si myslím, že si zasloužím dělat něco jeden rok jenom s láskou bez toho, že to je povinnost, že musím někomu něco dokazovat," řekla trutnovská rodačka.

Pokud by se jí nepodařilo dostat do Ria, tak bude vrcholem půlmaraton na mistrovství Evropy, kam už limit splnila. "Pak bych chtěla běžet víceméně celou sérii RunCzechu a pokud se naskytnou nějaké zahraniční starty, tak určitě nebudu proti. Budu je vyhledávat a tím, že mám splněná nominační kritéria, tak bych chtěla běžet mistrovství Evropy a mistrovství světa v krosu," nastínila své plány.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články