Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Při otevření olympijského stadionu v Tokiu otestoval dráhu Bolt. Všechno mě bolelo, smál se

Sedm měsíců před olympijskými hrami byl v Tokiu slavnostně otevřen nový Národní stadion za účasti 60 000 diváků a jamajské hvězdy Usaina Bolta. Osminásobný olympijský vítěz si zaklusal na dráze v exhibiční štafetě dvousetmetrový úsek. Největší aplaus ale sklidili chlapecká hudební skupina Arashi a kapitán japonské ragbyové reprezentace Michael Leitch.

První běh na olympijském stadionu v Tokiu
zdroj: ČTK/Jiji Press Photo autor: Takeshi Ogura

"Bylo to úžasné proběhnout se tady před tolika lidmi. Potěšilo mě to, protože na olympiádě tu závodit nebudu," uvedl Bolt, který předloni ukončil kariéru. Možnost návratu k atletice světový rekordman v bězích na 100 a 200 metrů striktně vyloučil. "Trochu jsem se tady proběhl a všechno mě bolí," vtipkoval bývalý jamajský sprinter a dodal, že se těší, jak si poprvé užije olympijské hry v roli fanouška.

Hlavní stadion pro olympijské hry v Tokiu byl dokončen v listopadu. První sportovní akcí, kterou bude aréna pro 60 tisíc diváků hostit, bude 1. ledna finále japonského fotbalového poháru.

Je nám líto, video expirovalo.
Olympijský stadion v Tokiu otevřel i Bolt

Stadion za 1,25 miliardy dolarů vyrostl na místě arény, která hostila hry v japonské metropoli v roce 1964. Výstavba začala o 14 měsíců později, než bylo v plánu. Původně se mělo stavět podle futuristického návrhu světoznámé architektky Zahy Hadidové, který počítal s náklady ještě o tři čtvrtě miliardy dolarů vyššími. Z finančních důvodů nakonec padla volba na projekt japonského architekta Kenga Kumy, který propojuje tradiční japonský styl s moderními prvky.

Stadion bude kromě slavnostních ceremoniálů při Hrách hostit atletické soutěže a fotbalové zápasy.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články