Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Prestiž běžecké ligy roste: Organizátoři připravují aplikaci a výlet do Pekingu

Praha - Dvacet let od prvního pražského maratonu mají běžečtí nadšenci možnost měřit své výkony i mezi sebou díky seriálu závodů s názvem Run Czech. Ten funguje jako celoroční běžecká liga, která nabízí akce pro nejširší veřejnost v nejkrásnějších místech a městech tuzemska.

Je nám líto, video expirovalo.
Hosté Sportovních zpráv: Organizátoři běžecké ligy Run Czech

Běžeckou euforii v Česku odstartoval v roce 1995 první ročník Pražského mezinárodního maratonu, který je v současnosti považován za jeden z nejkrásnějších závodů na světě a tradičně se na jeho trať vydávají běžci z více než padesáti zemí. Od té doby se stala Česká republika bez nadsázky běžeckou velmocí. Jen v letošním roce se závodů na jejím území zúčastnilo sedmdesát tisíc lidí.

Run Czech je běžecká komunita, která se stává fenoménem. Množství lidí, kteří běží závod ve výkonnostní kategorii nebo i při rodinném běhu, se neustále zvyšuje. "Naší výkladní skříní je Pražský maraton a půlmaratony v Praze, Ústí nad Labem, Olomouci, Českých Budějovicích a Karlových Varech. Pak je to i Pražská desítka," vyjmenoval koordinátor běžecké ligy Tomáš Mirovský.

Česko navíc vlastní pět zlatých a dvě stříbrné známky, kterými Mezinárodní asociace atletických federací oceňuje jen ty nejkvalitnější akce - a to je nejvíc na světě. "Postup pro získání zlaté známky je daný. Manuál je náročný i vzhledem k účasti zahraničních běžců. Pro nás je důležité, aby účastníci věděli, že podniky ve všech regionech jsou stejně kvalitní," zdůraznil Mirovský.


Novinkou pro rok 2015 bude mobilní aplikace, jejíž vývoj a forma představení už finišuje. "Chceme rozbíhat Česko i s využitím sociálních sítí. Závodníci se budou moci poměřovat i během svého tréninku kdykoli a kdekoli. Jednat se bude spíše o kratší úsek pěti kilometrů. Na první pohled to jde trochu jinam než naše závody, ale tohle běžecká komunita potřebuje," vysvětlil Mirovský.

Partnerem Pražského mezinárodního maratonu pro letošek byl slavný maraton v New Yorku, kam vyrazila i skupinka Čechů z Run Czech právě díky organizačním úspěchům Prahy. Pro příští sezonu je partnerem čínský Peking. "Počítáme, že by se mohlo do Pekingu podívat až dvě stě lidí," odhadoval lámanou češtinou předseda organizačního výboru Carlo Capalbo.

Pro rok 2015 neplánují přidat do kalendáře seriálu další půlmaraton, ale do budoucna se expanzi do dalších měst nebrání. "Česko se opravdu rozbíhá a my chceme jen pomáhat. V komunitě českých běžců vidíme potenciál," řekl Mirovský. Šéf Capalbo by v budoucnu přivítal kromě atletů, dobrovolníků a všech zainteresovaných i větší počet účastníků mimo trať. "Chceme vidět ještě více fanoušků v ulicích města podél trati. To je náš cíl pro příštích dvacet let," uzavřel.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články