Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Před očima Železného, se snem ho jednou sesadit. V Ostravě koukám po rekordu, řekl Vetter

Jestli existuje v současnosti oštěpař, který by mohl jednou sesadit z piedestalu pro světového rekordmana Jana Železného, je to Johannes Vetter. Německá hvězda k tomu neměla daleko loni a v budoucnu by se o to ráda pokusil zase. Na Zlaté tretře, které šéfuje česká legenda, se ale zaměřuje především na atakování devadesátimetrové hranice a potvrzení formy před blížící se olympiádou. V Ostravě se vedle něj představí i překvapivý mistr světa z Dauhá Anderson Peters z Grenady, kterého letos čeká první profesionální sezona. Přímý přenos Zlaté tretry sledujte od 17:00 na ČT sport nebo webu ctsport.cz.

Johannes Vetter před Zlatou tretrou
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Pro německého reprezentanta je letos tato vzdálenost takřka normou. O rovný půlmetr ji překonal v dubnu v Offenburgu a hned dvakrát se přes ni dostal při Evropském vrhačském poháru, který 8. května vyhrál výkonem 91,12.

Díky tomu se bude v Ostravě možná otřásat i rekord mítinku, který v současnosti výkonem 94,64 z roku 1996 drží právě Železný. "Po rekordu mítinku koukám. Chci zase atakovat devadesátku. Ale největší cíl je letos Tokio. Hlavní je zůstat zdravý celou sezonu," řekl světový šampion z roku 2017, který z Ria odjel bez medaile.

Loni se Vetter blýskl velehodem 97,76 metru, kterým se na necelý metr přiblížil Železného světovému rekordu. "To bylo trochu překvapení. Byl jsem hrdý na sebe i na celý tým," vzpomínal. V zimní přípravě nic zásadního neměnil. Snažil se jen stabilizovat techniku, aby měl vyrovnanou výkonnost.

Je nám líto, video expirovalo.
Manažer Zlaté tretry Juck o hvězdách, možných rekordech a striktních podmínkách

To se mu ve Splitu při Evropském vrhačském poháru povedlo. Průměr jeho šesti pokusů byl 88,66 metru, přičemž mu ho ještě "kazil" pátý hod dlouhý 84,20 metru. "Myslím, že jsem na dobré cestě. Poslední soutěže byly opravdu stabilní, všechny pokusy byly na vysoké úrovni," pochvaloval si.

Jestli mu to může ulétnout až na světový rekord, to netuší. "Snažím se na něj útočit, ale to nemůžete plánovat. To je věc, která prostě přijde," poznamenal.

Zatímco Vetter loni stihl řadu závodů, mistr světa Peters závodil jen na jednom malém mítinku doma v Grenadě. "Po světovém šampionátu jsem musel na operaci levého kolena. Začal jsem trénovat později. Vrátil jsem se domů a kvůli covidu jsem nemohl opustit zemi, takže jsem nemohl závodit," uvedl třiadvacetiletý oštěpař, který studoval univerzitu v americkém Mississippi. Ani tam se dlouho nemohl dostat.

Jeho titul zvedl v Grenadě zájem o technické disciplíny. "Hlavně o oštěp. Je víc mladých oštěpařů, když mě viděli," ocenil. Za pozitivní považuje jeho překvapivé vítězství i legendární Železný. "Je dobré, když ta popularita oštěpu nebude jenom v Evropě," řekl.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články