Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Pražský půlmaraton nejkvalitnější v historii. Padnou traťové rekordy?

Praha – Pražský půlmaraton slibuje nesmírně kvalitní podívanou. Ve startovních listinách je dvanáct atletů s osobními rekordy pod 61 minut a devět běžkyň s maximy pod 1:10:00. Favority jsou Keňané Leonard Komon a Lucy Kabuuová, z českých vytrvalců by měli hrát prim Jiří Homoláč a Anežka Drahotová. Přihlášen je maximální počet 12 500 běžců z 81 zemí světa. Poběží se v sobotu se startem ve 12:00 na náměstí Jana Palacha. Přímý přenos na našem webu startuje v 11:50. Živé záběry z cíle bude web nabízet až do doběhu posledního závodníka.

"Letošní pole je nejsilnější, co jsme kdy v Praze měli," řekl předseda organizačního výboru Carlo Capalbo, který pro běžce vypsal odměny v celkově výši 20 000 eur, více než půl milionu korun. Vítězové dostanou 4000 eur, dalších 5000 eur dostane běžec, který překoná traťový rekord.

Sedmadvacetiletý Komon je jediným mužem na světě, který zaběhl na silnici 10 kilometrů pod 27 minut, světový rekord drží i na patnáctikilometrové trati. Bývalý vicemistr světa v krosu běžel svůj první půlmaraton loni a výkonem 59 minut a 11 sekund se postaral o nejrychlejší debut v historii, od té doby tuto trať neběžel. "Je prý ve velmi dobré formě a plánuje běžet rychleji než při svém debutu," řekla manažerka závodu Jana Moberly. Největším soupeřem by mu měl být objev loňské sezony a krajan Geoffrey Ronoh či další Keňan Peter Kirui.

Kabuuová je s osobním rekordem 1:06:09 třetí nejrychlejší ženou na půlmaratonu v historii. Svou zemi reprezentovala na olympijských hrách v Aténách a Pekingu. Na stupně vítězů by měly útočit také etiopské vytrvalkyně Workneš Degefaová a Waganeš Mekašaová.

Traťový rekord drží Atsedu Tsegay z Etiopie časem 58:47, v kategorii žen proběhla trať dosud nejrychleji Keňanka Joyce Chepkiruiová (1:06:19).

Tomáš Mirovský, ředitel Pražského půlmaratonu

"Prožíváme doufám začátek běžeckého boomu. Máme vyprodáno. Čísla se ještě dala sehnat přes charitativní projekty, se kterými spolupracujeme, ale myslím, že tam už je to též pryč. Po dvaceti letech konání je Česká republika první na světě, máme pět zlatých známek a dvě stříbrné. A letos budeme bojovat o světový rekord."

Chybět nebude ani Pavel Nedvěd

Na startu bude i fotbalová štafeta ve složení Pavel Nedvěd, Vratislav Lokvenc a Tomáš Hübschmann, s nimiž čtveřici tvoří Tereza Skoumalová, česká Miss World pro rok 2014.

Půlmaraton si opět po roce zaběhne všestranná atletka Drahotová. Vloni se přiblížila nejlepšímu českému času v tomto závodě na osm vteřin, teď by ho chtěla s pomocí fanoušků překonat. "Je hrozně hezké, když vám lidé fandí a když máte jméno s číslem, tak vykřikují vaše jméno. Musím říct, že mi to pomáhá," uvedla Drahotová.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články