Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Po nucené pauze vyhlíží kemp v Keni. Posedávání mě nebaví, uvedla Vrabcová Nývltová

Tři týdny úplného klidu byly pro ni až až. Vytrvalkyně Eva Vrabcová Nývltová už netrpělivě vyhlíží návrat k běhání. Bronzová medailistka z mistrovství Evropy kvůli trhlinkám v levé achilovce chyběla na Newyorském maratonu, nyní už ale zařizuje náležitosti okolo chystaného tréninkového kempu v Keni.

Eva Vrabcová Nývltová
zdroj: ČTK autor: Kubeš Slavomír

"Už jsem dostala povolení zkusit běhat. Je vidět, že se to posouvá k lepšímu," prohlásila Vrabcová Nývltová s úsměvem v Karlových Varech, kde se zúčastnila kempu Českého olympijského výboru k Hrám v Tokiu 2020.

Vrabcová Nývltová si na bolesti nohy stěžovala začátkem září po desetikilometrové Grand Prix v Praze. Problémy měla poté i v přípravě na Tenerife. "Byla jsem připravena, že bych New York běžela i s bolestí," uvažovala, ale vyšetření u Pavla Koláře odhalilo trhlinky. "A s tím běžet už by bylo velké riziko," doplnila.

Čtvrté vítězství Keňanky Mary Keitanyové mezi mrakodrapy tak sledovala pouze v televizi. "A hodně jsem trpěla. Snažila jsem se na to nemyslet, ale přišla jsem do posilovny a tam to běželo. Bolelo hodně, že neběžím," řekla.

Je nám líto, video expirovalo.
První kemp před Tokiem. Čeští olympionici se sešli v Karlových Varech

Během pauzy dostávala injekce plazmy, obklady, masti či enzymy. "Hlavní je ale odpočinek," posteskla si Vrabcová Nývltová, že nicnedělání pro ni bylo dalším utrpením. "Bývám úplně nepříčetná. Nemohla jsem vůbec nic, tak jsem vymýšlela aktivity, aby to nebylo tak hrozný," smála se, že provětrala při nákupech peněženku.

Nechtěla být sama, proto chodila s kamarády do kina a na kafe. "Na což jindy čas není. Chvilku to bylo fajn, ale teď už mě posedávání nebaví," uvedla a vzpomínala, kdy měla naposledy tak dlouhou pauzu. "Asi po Soči," připomněla zimní olympijské hry v roce 2014, na kterých ještě na běžkách dojela pátá na třicítce.

Na lyže si jako každou zimu znovu stoupne už za pár dnů. Aby dostala nohu pozvolna do zápřahu, vyslyšela nabídku trutnovských běžců a vyrazí s nimi do Švédska. "Pro mě je teď každý pohyb super," doplnila Vrabcová Nývltová.

Další maratonský start má naplánovaný až na 15. dubna, kdy se koná maraton v Bostonu. Připravit se na něj chce v Keni, zemi nejlepších maratonských běžců. "Je potřeba nabíhat kilometry v teple, takže řešíme Keňu," řekla. Do Itenu by měla odjet na měsíc 26. ledna. "Je to čerstvé, ale hrozně ráda bych chtěla zažít, jak trénují nejlepší běžci na světě. Zvažovali jsme i Ameriku, která by mě asi lákala z hlediska zažít něco možná i víc, ale tady jsou nejlepší z nejlepších a od koho jiného se učit."

Vrcholem příštího roku bude mistrovství světa. V katarském Dauhá je maraton na pořadu až o půlnoci. Vrabcová Nývltová proto pozorně poslouchala přednášky o spánkologii a vyrovnávání se s časovým posunem. "Ve finále to nejspíš uděláme tak, že přijedu na poslední chvíli den před závodem a odběhnu hned," řekla.

Dalším oříškem bude olympijský maraton. Vzhledem k horku a vysoké vlhkosti vzduchu, které by měly v roce 2020 v Tokiu panovat, se naopak počítá s ranním startem. "Brzy ráno ani pozdě večer mi to nevadí," řekla klidně. Spíš přemýšlí o tom, jak splnit olympijskou kvalifikaci, která se nově odehrává na základě bodů v žebříčku.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články