Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Po dvou a půl letech návrat na velkou scénu. Maslák se chystá na halové ME

Čtvrtkař Pavel Maslák se chystá na první vrcholnou atletickou akci od mistrovství Evropy v roce 2018 v Berlíně, kde vypadl v semifinále. Trojnásobný halový mistr světa a Evropy by chtěl na halovém ME v Toruni zaútočit na medaili nejen sám, ale také i se štafetou.

Atmosféru velké akce nezažil Maslák dva roky a sedm měsíců. V roce 2019 ho nemoc připravila o možnost zabojovat na HME v Glasgow o čtvrtý halový evropský titul ze sebou. Venkovní světový šampionát v Dauhá kvůli říjnovému termínu vynechal, aby se připravil na plánovanou olympijskou sezonu 2020. Loni se žádné vrcholné akce nekonaly kvůli koronaviru.

"Jsem takový trošku víc nervózní. Ale myslím, že jsem těch akcí zažil už docela dost a tady to stejně bude probíhat trošku odlišně. Určitě budu trošku víc nervózní před rozběhem, ale pak to ze mě asi spadne," řekl český rekordman.

Je nám líto, video expirovalo.
Česká nominace na HME v Toruni čítá 23 atletů

Na evropském trůnu ho před dvěma lety vystřídal Karsten Warholm, jenž ve finále časem 45,05 sekundy vyrovnal halový evropský rekord. Hvězdný Nor, dvojnásobný mistr světa a evropský rekordman na 400 metrů překážek, ale v Toruni závodit nebude.

"Chápu jeho rozhodnutí. Jeho cíle a vidiny jsou úplně někde jinde. Pro něho ta vidina olympijského zlata je mnohem větší, než kdyby získal titul v hale. Jsem samozřejmě z pohledu závodníka rád, protože je o jednoho konkurenta méně. Byl by jasný favorit. Je to otevřenější, může se stát cokoliv a je to větší šance pro mě," komentoval Warholmovo rozhodnutí Maslák.

V Madridu si minulý týden zaběhl sezonní maximum 46,12, kterým se zařadil na druhé místo letošních evropských tabulek. "Trošku mi to zvedlo sebevědomí. Koplo mě to i tréninkově dopředu. Na akci bude ještě větší hec a věřím, že můžu zaběhnout kvalitní čas," pochvaloval si.

Věří si na výkon pod 46 sekund, který podle něj bude potřeba na medaili. Za hlavní soupeře považuje lídra evropských tabulek Liemarvina Bonevaciu z Nizozemska, jeho krajana Tonyho van Diepena a zkušeného Španěla Óscara Hussilose. "Cílím na každou medaili, hlavně po dvou letech budu rád i za finále. Ale kdybych byl ve finále a neměl medaili, tak bych byl zklamaný. Jdu si pro medaili a chtěl bych odvézt nejlíp dvě," řekl odhodlaně Maslák.

Třicetiletý závodník totiž cítí velkou šanci i se štafetou. "Forma šla nahoru všem. Myslím, že bychom mohli, nebo spíš měli bojovat o medaile," poznamenal Maslák, který byl členem bronzových štafet z HME 2013, 2015 a 2017.

Tentokrát ho do cíle nepožene ryk fanoušků. Halové mistrovství Evropy se stejně jako většina vrcholných akcí v éře koronaviru uskuteční bez diváků. "Nemyslím si, že by výkony měly být jiné, než kdyby tam diváci byli. Myslím, že ta síla toho okamžiku tam přijde a závodníci podají ty nejlepší výkony i bez diváků," dodal Maslák.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články