Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Pět dní do šampionátu v Berlíně, šance pro Šebrleho i Špotákovou

Berlín - Do zahájení berlínského mistrovství světa v atletice, jedné z hlavních sportovních událostí tohoto léta, zbývá pět dní. Pět dní zbývá také do chvíle, kdy berlínský Olympijský stadion, na němž se mj. v roce 1936 předváděl Adolf Hitler olympiádou, uctí další sportovní událost. Sportovní nadšenci, odborníci i novináři nyní zatím bilancují uplynulé šampionáty. Ten nadcházející bude již dvanáctý v řadě a titul z japonské Ósaky se na něm pokusí obhájit desetibojař Roman Šebrle nebo oštěpařka Barbora Špotáková.

Na posledním mistrovství světa v atletice Češi získali tři medaile. Vedle zmíněných zlatých utržila Kateřina Baďurová ve skoku o tyči stříbro. Nejúspěšnější bylo pro domácí sportovce mistrovství v Helsinkách v roce 1983, kdy utržili 9 medailí. Mezi zlaté z Helsinek patří například Helena Fibingerová.

11 šampionátů = 23 překonaných rekordů

V těchto dnech se můžeme o možných hvězdách berlínského šampionátu jen dohadovat. Pohledy jsou upřeny především na krále vytrvalců Kenenisa Bekeleho, nejrychlejšího běžce planety Usaina Bolta, dvojnásobnou zlatou olympioničku Tiruneš Dibabaovo nebo ruskou tyčkařku Jelenu Isinbajevovou.

V Německu se atletické mistrovství světa uskuteční podruhé ve své šestadvacetileté historii - v roce 1993 hostil atlety Po Stuttgart. První německá návštěva před 16 lety přinesla díky superrychlému tartanu pět světových rekordů, tolikrát se od té doby na žádném mistrovství světa tabulky nepřepisovaly. V Ósace před dvěma lety se oproti tomu nepodařilo překonat ani jediné světové maximum. Na dosavadních jedenácti světových atletických šampionátech bylo překonáno celkem 23 světových rekordů.

Svátek sportovců na stadionu, kterému vládl Hitler

Svátek atletiky se bude konat na monumentálním Olympijském stadionu. Ten si pro árijskou rasu nechal ve 30. letech postavit Adolf Hitler a stal se hlavním sportovištěm olympiády, která měla posloužit především propagandistickým účelům. Hned v úvodní den soutěží na zprofanované olympiádě však Hitler odešel ze stadionu dříve, než spustila hymna na počest prvního amerického vítěze černé pleti, výškaře Cornelia Johnsona. V paměti zůstane berlínský stadion i jako jedno z dějišť fotbalového mistrovství světa z roku 2006 včetně francouzsko-italského finále s nesportovní "hlavičkou" Zinédina Zidana do hrudi italského obránce Marka Materazziho.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články