Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Norové si podmanili Glasgow. Jakob Ingebrigtsen je nejmladším šampionem, Warholm vyrovnal rekord

Ve druhém dni soutěží na HME v Glasgow česká výprava medaili neslavila. Zdeněk Stromšík, Klára Seidlová ani Filip Šnejdr totiž do finále neproklouzli. Jiří Sýkora je po prvním dnu desátým nejlepším desetibojařem. Nejmladším evropským halovým šampionem historie se v závodě na 3000 m stal osmnáctiletý Jakob Ingebrigtsen. Norský úspěch podtrhl vyrovnaným evropským rekordem na čtyřstovce jeho krajan Karsten Warholm.

Chris O'Hare a bratři Ingebrigtsenovi
zdroj: ČTK/PA autor: Jane Barlow

Postup do finále se nevydařil Zdeňku Stromšíkovi. Nejsilnější domácí sprinter běžel svůj semifinálový běh za 6,78 a doběhl na sedmém místě. "Start byl v pořádku, ale upřímně nevím... běžel jsem naplno, nechal tam všechno a je z toho to, co je. Moc se to nepovedlo," litoval. Zlato slaví Slovensko: v Glasgow běžel nejrychleji Ján Volko.

"Měl jsem celkem dobrý start, navzdory tomu, že mě bolela noha. Když jsem v předklonu probíhal cílem, tušil jsem, že to bude na stupně vítězů, ale nevěděl jsem, že jsem první," řekl po triumfu. Lídra letošních tabulek Emreho Zafera Barnese, jamajského rodáka v barvách Turecka, porazil o jedinou setinu.

Do finále se nepodívá ani Klára Seidlová. Česká sprinterka startovala znovu z krajní dráhy, v semifinále s Dafne Schippersovou doběhla na poslední, osmé příčce v čase 7,41. "Něco tomu na konci chybělo, do čtyřicítky dobré, ale pak nevím, co s tím. S časem určitě spokojená nejsem, je to můj nejhorší," přemítala. Šampionkou se stala Ewa Svobodová.

Semifinále se nevydařilo Filipu Šnejdrovi. Český půlkař v závodě podstoupil několik kontaktů se soupeři, na začátku posledního kola se ale ještě držel na postupové třetí pozici. Ve finiši však neměl odpověď na zrychlení konkurence a doběhl pátý. "Bylo to těžší než rozběh, každý se tlačil dopředu. Určitě to mohlo být lepší a snad i příště bude," hodnotil.

Sýkora nadchl koulí a zklamal ve výšce

Jiřímu Sýkorovi výtečně vyšla třetí disciplína. Vrhačský sektor české výpravě svědčí – viz bronz Tomáše Staňka – a čtyřiadvacetiletý vícebojař v trendu pokračuje. Sýkora poslal kouli do vzdálenosti patnácti metrů a devíti centimetrů, čímž si vylepšil nejen letošní, ale dokonce i svůj osobní rekord. Díky zisku 795 bodů se posunul z deváté na sedmou příčku.

Jenže poté přišla velmi slabá výška. Sýkora překonal 192 cm, poté vynechal o tři centimetry vyšší laťku a šel rovnou na 198 cm. Tu ale třikrát shodil. "Průměr, průměr, dobré a tragédie," hodnotil čtyři úvodní disciplíny. "Teď už ani nemám radost z té koule. Uvidím, co zvládnu v neděli," neskrýval zklamání prozatím desátý muž závodu.

Při posledním tyčkařském tréninku si poranil záda v bederní oblasti. "Za poslední týden jsem toho do sebe nacpal víc než za celý život. Lepšilo se to, ráno jsem byl pozitivní. Myslel jsem si, že to půjde," prohlásil. Zejména ve výšce ho ale zranění limitovalo. "Teď jsem ztratil jak blázen. Nevím, zkusím s tím něco vymyslet, snad to aspoň půjde," dodal.

Norové slaví dvě zlata

Svou první halovou evropskou medaili získal ve Skotsku Jakob Ingebrigtsen, který se stal vůbec nejmladším vítězem HME v historii. V závodě na 3000 metrů se střídal ve vedení se svým o deset let starším bratrem Henrikem a až v závěru ukázal svou skutečnou rychlost. Henrik získal bronz, když těsně prohrál s domácím Chrisem O'Harem.

Henrik potvrdil, že v cíli do toho dal všechno. "Viděl jsem na obrazovce, jak se za mnou řítí. Skočil jsem a myslím, že jsem tím získal dvě setiny. Snad si zasloužím polovinu Jakobovy medaile. Takže v hlavě mám, že jsem vyhrál bronz a půlku zlata," řekl nejstarší z bratrů, pro něhož je to už třetí halová medaile.

Svůj třetí výškařský titul získal excentrický Giancarlo Tamberi, který v Glasgow jako jediný zdolal 232 centimetrů. "Věděl jsem, že se jednou vrátím, a tohle je teprve začátek. Cílem je olympiáda v Tokiu," řekl Tamberi. Vítězství na čtyřstovce slaví Léa Sprungerová a Karsten Warholm, který časem 45,05 vyrovnal evropský rekord.

"Čtvrtka nikdy není lehká, ani dnes," hodnotil Nor pro Českou televizi a pochválil i v Glasgow absentujícího Pavla Masláka. "Je to jeden z těch nejchytřejších a nejpříjemnějších běžců, co znám," řekl na Maslákovu adresu. Právě českého běžce přitom svým výkonem odsunul na třetí příčku historických evropských tabulek. 

Halové mistrovství Evropy v atletice v Glasgow:

60 m mužů: 1. Volko (SR) 6,60, 2. Barnes (Tur.) 6,61, 3. Van Gool (Niz.) 6,62.

400 m mužů: 1. Warholm (Nor.) 45,05 - vyrovnaný evropský rekord), 2. Husillos (Šp.) 45,66, 3. Van Diepen (Niz.) 46,13.

3000 m mužů: 1. J. Ingebrigtsen (Nor.) 7:56,15, 2. O'Hare (Brit.) 7:57,19, 3. H. Ingebrigtsen (Nor.) 7:57,19.

Výška mužů: 1. Tamberi (It.) 232, 2. Baniótis (Řec.) a Procenko (Ukr.) oba 226.

Tyč mužů: 1. Wojciechowski 590, 2. Lisek (oba Pol.) 585, 3. Svärd Jacobsson (Švéd.) 575.

Sedmiboj mužů (po 4 discplínách): 1. Duckworth (Brit.) 3533 (60 m: 6,85 - dálka: 779 - koule: 12,97- výška: 213), 2. Samuelsson (Švéd.) 3475 (7,06 - 766 - 14,69 - 207) , 3. Ureňa (Šp.) 3443 (6,96 - 739 - 14,68 - 207), ...10. Sýkora 3280 (7,08 - 736 - 15,09 - 192).

60 m žen: 1. Swobodová (Pol.) 7,09, 2. Schippersová (Niz.) 7,14, 3. Philipová (Brit.) 7,15.

400 m žen: 1. Sprungerová (Švýc.) 51,61, 2. Bolingová Mbongová (Belg.) 51,62, 3. De Witteová (Niz.) 52,34.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články