Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Stromšíkovi ani Seidlové postup neunikl. V Glasgow poběží semifinále

Z hlediska české výpravy polojasno. V dopoledních rozbězích uspěli na šedesátce Zdeněk Stromšík i Klára Seidlová, kteří se postaví na start večerního semifinále. Naopak už v kvalifikaci se zastavila cesta tyčkařek Romany Maláčové (13.) a Amálie Švábíkové (16.). Po dvou disciplínách sedmiboje se Jiří Sýkora drží na deváté příčce. Přímý přenos večerního programu sledujte od 18:50 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Zdeněk Stromšík (vlevo)
zdroj: ČTK/AP autor: Petr David Josek

Poprvé se v Glasgow představil sprinter Zdeněk Stromšík. Čtyřiadvacetiletý závodník zvládl svůj rozběh, když se mu povedl start a v závěru uhájil postupové třetí místo před dotírajícími soupeři. Do semifinále se Stromšík kvalifikoval časem 6,77. "Nemůžu si stěžovat. Doufám ale, že předvedu ještě lepší výkon. Čas vypadá pomalu, ale nestěžuji si," hodnotil.

Svůj rozběh má za sebou i Klára Seidlová. Ta se mezi trojici nejrychlejších nevměstnala a musela čekat, zda čas 7,39 bude stačit na postup mezi šesticí šťastných poražených. "Start se mi nepovedl, ale špatně se mi neběželo. Snad dostanu druhou šanci," říkala ihned po doběhu. Její přání se nakonec naplnilo: Seidlová těsně proklouzla do semifinále.

Šedesátkou začala také soutěž sedmibojařů, v níž má česká výprava zástupce v postavě Jiřího Sýkory. Čtyřiadvacetiletý vícebojař zvládl svůj běh za 7,08, což ho řadilo na průběžnou sedmou příčku. Vedl Estonec Karl Robert Saluri, který výkonem 6,75 stanovil nový rekord evropských halových šampionátů.

Soutěž pokračovala v dálkařském sektoru, ve kterém český vícebojař zapsal jediný pokus v délce 736 cm. Připsal si tak na své konto rovných 900 bodů a aktuálně mu náleží devátá příčka (1754 bodů). Vede domácí vícebojař Tim Duckworth o osmatřicet bodů před druhým Salurim. Sýkora ztrácí na vedoucího muže závodu 189 bodů.

Tyčkařky neprošly kvalifikačními boji

Ve finále soutěže tyčkařek se nepředstaví ani jedna z české dvojice Romana Maláčová a Amálie Švábíková. První jmenovaná se přenesla přes 450 cm, pokusy na 460 cm ale nebyly úspěšné a Maláčová skončila třináctá. Cesta Švábíkové (16.) kvalifikací se zastavila o deset centimetrů níže, pokořením 440 cm si alespoň vyrovnala své halové maximum.

"Bylo to náročné více fyzicky než psychicky. Na nižších výškách jsem měla špatnou techniku, ale pak jsem se chytla a věřila si i na 460 cm, ale tam mi už chyběly síly. Moc mě to mrzí," litovala Maláčová, která se zachraňovala až třetími pokusy. "Vyrovnání rekordu po tak špatné sezoně je hezké, ale věřím, že na 450 cm jsem měla," doplnila ji její mladší krajanka.

Halové mistrovství Evropy v atletice v Glasgow:

Muži:

Rozběhy:

60 m: 1. Zíkos (Řec.) 6,66, ...21. Stromšík 6,77 - postoupil do semifinále.

Ženy:

Rozběhy:

60 m: 1. Swobodová (Pol.) 7,14, ...22. K. Seidlová 7,39 - postoupila do semifinále.

Kvalifikace:

Tyč: 1. Sidorovová (Rus.), Stefanídiová (Řec.) a Žuková (Běl.) 460, ...13. Maláčová 450, 16. Švábíková 440 - nepostoupily do finále. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články