Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Návrat Špotákové: Náběh na "slepáka", zlatý Curych a odchod od Železného

Praha – Dokonalost sama. Tak by se dal nazvat rok oštěpařské jedničky Barbora Špotáková, která prožila sezonu snů. Její výkony se vrátily na hodnotu před narozením syna Janka. Po návratu vyhrála evropské zlato, Diamantovou ligu a Kontinentální pohár. V polovině listopadu však přišla nečekaná zpráva: Po čtyřech letech ukončila spolupráci s trenérem Janem Železným.

Sport
zdroj: ČT4

Dvojnásobná olympijská vítězka, která letos odešla poražena jen jednou z osmi závodů v Birminghamu, musela vynechat srdcovou záležitost – Zlatou tretru. Dva dny před ní dostala zánět slepého střeva. Lékařům se jej však podařilo rozehnat antibiotiky a Špotáková už následující červnový víkend vyhrála na ME družstev v Braunschweigu v Německu. Další její vítězství přišlo na pražském Memoriálu Josefa Odložila.

Curychu přidala do sbírky jedinou chybějící zlatou medaili z velké akce. "Je to důkaz, že se mi sezona povedla, zvládla jsem to s Jankem (synem). Vždy jsem říkala, že rodina má velký podíl, ale opravdu to pro mě letos bylo důležité. Bez mamky a bez Lukáše (přítel) bych byla úplně mimo," uvedla světová rekordmanka. "Každý, kdo má malé dítě, ví, že to na maximum nejde. Ta jejich podpora byla strašně důležitá, takže to zlato patří i jim," dodala Špotáková.

Připouští, že závodit jako matka malého Janka je jiné. "I když jsem třeba hodila daleko, často mi scházela ta absolutní koncentrace. Jak mám dítě, pořád jsem v realitě a sleduju okolí a na ten špičkový výkon se člověk musí ponořit do nějaké alfa hladiny, což mi moc nejde," přiznala Špotáková.

Třiatřicetiletá atletka v září vyhrála finále Diamantové ligy v Bruselu a své celkové vítězství v seriálu potvrdila nejdelším letošním světovým hodem 67,99 m. Následně s více než dvoumetrovým náskokem triumfovala na Kontinentálním poháru (65,52 m).

Vítězstvím v anketě Atlet roku dotáhla se sedmi triumfy někdejší koulařku Helenu Fibingerovou a v té době ještě svého kouče Železného, rekordmany ankety, vyhlašované od roku 1962. "To je krásné, že jsem dotáhla Honzu Železného. Ale já nemám ráda tahle srovnávání, protože je jiná doba, jiné pohlaví, je to velký rozdíl. Pavel Maslák měl šíleně našlápnuto, tak jsem si říkala, že to budu mít těžké. A zase jsem z toho vybruslila nejlíp," uvedla ke svému vítězství v hlasování 132 trenérů, funkcionářů a novinářů. V anketě Špotáková navázala na svou sérii šesti triumfů z let 2007–2012.

Proto hovoří o vysněné sezoně. "Hrozně jsem si přála, aby to takhle po mateřské bylo, ale nikdy jsem si to nemalovala. Je to s Janečkem velký rozdíl, bylo to náročné, ale zvládla jsem to. Cíl uspět jak na mistrovství světa v Číně, tak především na olympiádě v Riu, trvá," potvrdila Špotáková.

Soupeřky na mateřské

Bude to ale ještě tvrdá práce. Obě její největší soupeřky také založily rodiny s plánem návratu. Ruské oštěpařce Marii Abakumovové se narodila v květnu dvojčata, dcery Kira a Milana. Otcem je ruský oštěpař Dmitrij Tarabin. Po Abakumovové se narodil syn i Němce Christině Obergföllové. Chlapeček se stoprocentními oštěpařskými geny dostal jméno Marlon. Otcem je její manžel Boris, který býval na přelomu tisíciletí v oštěpařských sektorech velkým soupeřem Jana Železného. Jestli se oběma bude po comebacku dařit jako "Zlaté Báře", bude se nejen v Riu na co dívat.

S Železným jako trenérem do Ria už pravděpodobně nevyrazí. I když..."Chci se připravovat převážně v České republice a na dalších kratších soustředěních i v zahraničí. V následujícím roce se budu prozatím připravovat sama, uvidím, co mi tento koncept přinese, a posléze se rozhodnu, co a jak udělat z tréninkového hlediska v sezoně olympijské, která pro mě bude stěžejní. Je pro mě příjemné vědět, a Honza mě o tom ujistil, že přijít si pro radu či názor mohu v budoucnu kdykoli," dodala.

Jestli se obě české oštěpařské ikony k sobě vrátí, to se uvidí po příští sezoně. "Teď je to takhle v pořádku," prohlásil Železný. "Samozřejmě možné je všechno, ale já to teď nepředpokládám," prozradil.

Zdroj
ČT sport, ČTK, iSport.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články