Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
WA Race Walking Tour Gold - Poděbrady

Špotáková se připravuje sama, prioritou je pro ni rodina

Praha - Dala na svůj rozum a příští rok bude oštěpařka Barbora Špotáková zažívat ve třiatřiceti letech dosud nepoznané pocity. Je sama sobě poprvé v kariéře trenérkou, absolutně přizpůsobila život synu Jankovi a v případě neúspěchu se tak v příštím roce bude zodpovídat jen sama sobě. Všechno vyhodnotí po sezoně a nevylučuje, že by se vrátila ke kouči Janu Železnému, s nímž se na podzim nečekaně rozešla.

Železný se odmítal podepsat pod výkonnost Špotákové, jež své tréninkové hodiny přizpůsobuje synovi. A hlavně, nechtěla kvůli rodině na několik měsíců odjet v zimě do Jihoafrické republiky. "Už nebudu mít v kariéře moc příležitostí něco změnit, atletiku budu dělat tak dva roky, takže je dobré si to vyzkoušet. Každý rok se musí aspoň něco trochu změnit a tohle je slušná změna," řekla Špotáková.

Na nové zkušenosti se těší, je zvědavá. "Není větší motivace než jet sám na sebe. Musíš to dokázat všem a dokazuješ to jenom sám. Nemůžeš to na nikoho svést, když se nedaří. Mám na to. To je největší motivace," vysvětlovala dvojnásobná olympijská vítězka. Až bude nastupovat na první závody, bude jí bušit srdce. Je totiž možné, i když zatím nejisté, že to bude v Ostravě na Zlaté tretře na konci května.

Plán sezony už Špotáková má. "Už jsem si s trenérkou sedla," pousmála se mistryně světa i Evropy. Vzala vrchol na MS v Pekingu a od konce plánovala starty a soustředění. Ta absolvuje v Nymburku a na Kanárských ostrovech, maximálně na dva týdny. Vždy s Jankem. "Zatím to zvládám. Při závodech to bude víc adrenalinové, než to bývalo. Ale jsem schopná o tréninku přemýšlet. Chodila jsem na FTVS, nějaké základy mám," připomněla.

Smlouvu v Dukle bude mít bez trenéra. Pomáhat se zařizováním startů a věcí s tím spojených jí bude manažer Libor Varhaník. "Nejsložitější je pro mě ale posilovna, najednou mi nemá kdo házet medicinbaly, kdo pomáhat s činkami. Na to si ještě musím najít nějakého parťáka," řekla. Techniku házení prý ale zvládne sama. "Jedině, že bych měla pocit, že je rozházená. Zatím ho nemám. I proto je dobré si to zkusit rok sama, přijít na to," je přesvědčena.

I Železný se velkou část své kariéry trénoval sám. "On ví, že mi to dá hodně, že se člověk pozná a hodně mu to přinese," věří Špotáková. "Já neměl trenéra 15 let," zmínil Železný. "Ona (Špotáková) ty zkušenosti má, cítí pohyb. Problémem může být se připravit na ten správný den, což je pro ni za dva roky na OH v Riu. Čím je člověk starší, tak je to těžší," upozornil trojnásobný olympijský vítěz i mistr světa na možná úskalí.

Jestli se obě české oštěpařské ikony k sobě vrátí, to se uvidí po příští sezoně. "Teď je to takhle v pořádku," prohlásil Železný. "Samozřejmě možné je všechno, ale já to teď nepředpokládám," prozradil. Špotáková se bude rozhodovat jen podle výsledků. "A pocitů. Rozhodně tam cesta zpátky je. Zatím z toho mám ale dobrý pocit. Uvidíme, jak to bude fungovat," řekla.

Špotáková už jedno soustředění za sebou má, v pondělí nad ránem se vrátila z Kanárských ostrovů. Tam trénovala také podle režimu Janka. "Bylo to efektivnější. Na posledním tréninku mi oštěpy lítaly docela daleko," prozradila. "Na stadion jsem chodila v časech, kdy tam nikdo nebyl. Bylo to fajn, ale důležité bude, co to přinese za výsledky. Nějaké moje nadšení je teď bezvýznamné," doplnila.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články