Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Staněk se prvním vrhem kvalifikoval do finále, Maslák postupuje

Londýn – Dopolední program druhého dne šampionátu většině českých atletů vyšel. Tomáš Staněk se už prvním kvalifikačním hodem probil do finále, Pavel Maslák zaběhl na čtyřstovce svůj nejlepší letošní čas a je v semifinále a do prvního finále na velké světové akci se podívá kladivářka Kateřina Šafránková. Nedařilo se jen druhému z českých koulařů Ladislavu Prášilovi, jenž skončil před branami finále. Přímý přenos odpoledního bloku můžete sledovat na ČT sport a webu ctsport.cz od 19:40.

Koulař Tomáš Staněk si zajistil účast v nedělním finále hned prvním pokusem. Výkonem 20,76 m překonal kvalifikační limit o jediný centimetr. "I když jsem se netrefil, tak dobrý. Naštěstí mi to tam nějak dobře naměřili," smál se po kvalifikaci Staněk. "Trenér měl strach, abych nemusel házet znova. Ale věděl jsem, že nemusím bláznit, protože formu mám velkou. Takže spíš si pohlídat, abych nepřešlápl a neudělal nějakou kravinu," dodal.

Druhý z českých koulařů Ladislav Prášil ani jedním ze tří kvalifikačních pokusů nepřekonal limit, nejlepším jeho výkonem je vrh do vzdálenosti 20,04 m a do finále se tak nepodívá.

Na dvou předchozích světových šampionátech šestadvacetiletý Staněk dvacetimetrovou hranici nepokořil a dveře do finále pro něj zůstaly zavřené. Letošní forma s výkonem přes 22 metrů na mítinku v Schönebecku však naznačuje, že v neděli večer může bojovat o medaili. S kvalifikačním pokusem nebyl příliš spokojen, ví, že má ještě velké rezervy.

V kvalifikaci poslal skvělou vizitku soupeřům Novozélanďan Thomas Walsh. Bronzový z olympijských her v Riu de Janeiro hned prvním pokusem poslal kouli na 22,14 m, což se v žádné kvalifikaci ještě nikomu nepodařilo. Lepší výkony mají letos na kontě jen Američané Ryan Crouser a Joe Kovacs. 

Maslák postoupil na čas

Maslák v rozběhu na 400 metrů zaběhl svůj letošní nejlepší čas 45,10 s a zlepšil se tak o 32 setin ve srovnání s květnovým mítinkem v Eugene. Přímý postup mu sice unikl o setinu, ale díky nejrychlejšímu času ze všech běžců, kteří se nekvalifikovali přímo, se do semifinále přeci jen podívá. "Myslím, že jsem běžel slušný čas. Udělal jsem to nejlépe, jak jsem mohl. Jsem spokojený," zářil Maslák po závodě.

Dvojnásobný halový mistr světa v nevýhodné deváté dráze na začátku cílové rovinky hodně ztrácel, ale ve finiši se protlačil na čtvrté místo. Na třetího Belgičana Kevina Borléeho mu v cíli scházela pouhá setina. 

Poprvé na velké světové akci postoupila do finále kladivářka Kateřina Šafránková, v kvalifikaci hodila 70,67 m a obsadila 11. místo.

Sobota 5. srpna, večerní program 

Výsledky mistrovství světa v atletice v Londýně:

Kvalifikace:

Muži:

400 m - rozběhy: 1. Makwala (Botsw.) 44,55, ...12. Maslák (ČR) 45,10 - postoupil do semifinále.

Koule: 1. Walsh (N. Zél.) 22,14, ...9. Staněk 20,76 - postoupil do finále, 18. Prášil (oba ČR) 20,04 - nepostoupil. 

Ženy:

100 m - rozběhy: 1. Lückenkemperová (Něm.) 10,95.

Trojskok: 1. Rypakovová (Kaz.) 14,57.

Kladivo: 1. Kopronová (Pol.) 74,97, ...11. Šafránková (ČR) 70,67 - postoupila do finále. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články