Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Připomeňte si nejslavnější dálkařský duel. Napodobí jihoafrické duo legendární Američany?

Londýn – Jedním z vrcholů úvodního víkendu mistrovství světa v atletice bude souboj v dálkařském sektoru. Loni na olympijských hrách to byla strhující bitva, ve které rozhodovaly centimetry v poslední sérii. Letošní sezona naznačuje, že to bude duel dvou Jihoafričanů, kteří jsou hladoví po triumfu. Napodobí Luvo Manyonga a Ruswahl Samaai jedno z nejúžasnějších finále atletické historie? Kvalifikace dálkařů, v níž se představí i český rekordman Radek Juška, je na programu v pátek, o medailích se rozhodne v sobotu. Přímé přenosy nabízí ČT sport a web ctsport.cz.

Luvo Manyonga
zdroj: ČTK/ZUMA

Světový rekord Mikea Powella z Tokia platí už téměř 26 let. O tři roky déle než legendární "skok do 21. století" Boba Beamona z olympiády v Mexiku.

Psal se rok 1991 – 30. srpna, pátek večer. Favoritem byl Carl Lewis, který měl v té chvíli už zlato ze závodu na 100 metrů, navíc ve světovém rekordu 9,86. Do finále se kvalifikoval suverénně nejdelším skokem 856 cm. A hned prvním pokusem očekávání potvrdil, na úvod si zapsal 868 cm. Powell se mu ve druhém skoku přiblížil, ale opravdové drama mělo teprve začít.

Do finále začal promlouvat vítr. Lewis načal nejlepší dálkařskou sérii historie. Ve třetím pokusu skočil 883 cm a ve čtvrtém dokonce 891 cm. V přepsání historických tabulek mu zabránil jen příliš silný vítr v zádech. Powell se rozeběhl ke svému čtvrtému pokusu, odraz i let byly precizní, už už se Američan radoval, ale rozhodčí zdvihl červený praporek. Postesk vkleče byl málo platný, Powell přešlápl o několik centimetrů.

Záznam pátého pokusu Mikea Powella pak oblétl svět. Stadion vybouchl ihned po oznámení výsledků, bájný Beamon byl překonán. Na tabuli se skvělo číslo 895. Powellovým osobním rekordem přitom do této chvíle byl výkon 866 cm. Zlepšení o 29 centimetrů. "Japonského rozhodčího jsem objal hned po rekordu jednoduše proto, že mi přišel první do cesty a já jsem v té chvíli potřeboval někoho obejmout," řekl k zbláznění šťastný skokan.

Lewis se nevzdal, všem se tajil dech, když jeho další daleký pokus rozhodčí přeměřovali – 884 cm ale bylo málo. Powell, který o rok později ještě zaznamenal nejdelší pokus s nepovolenou podporou větru (899 centimetrů v Itálii v roce 1992), prožil nejslavnější chvíli své kariéry.

Manyonga vs. Samaai

Letošní sezoně kralují rovněž dva skokané, nikoli ovšem Američané, nýbrž Jihoafričané. Manyonga a Samaai mají na svém kontě dvanáct z třinácti nejlepších výkonů. První z nich skočil v dubnu na domácí půdě Potchefstroomu 8,65 m, tedy o centimetr méně, než byl Powellův osobní rekord před šampionátem v Tokiu. Zároveň je to nejlepší světový sezonní výkon od roku 2009, kdy Američan Dwight Phillips rozvířil písek ve vzdálenosti 8,74 m.

V Šanghaji vytvořil Manyonga skokem 8,61 m maximum Diamantové ligy. Přesto nebyl spokojený. "Dráha byla hodně rychlá, měl jsem tři přešlapy, což mě rozhodilo. Chtěl jsem skočit 880, nepovedlo se, ale vím, že to přijde," uvedl Manyonga.

Jeho krajan Samaai prokazuje rovněž velmi vyrovnané výkony, i když o něco kratší. Jeho letošním maximem je 8,49 m, více než 8,30 m skáče pravidelně. Vzájemná rivalita dokáže občas vyburcovat k neobvyklým představením.

Připomeňte si dramatické olympijské finále v Riu:

Chuť po vítězství má Manyonga obrovskou. V nadmíru dramatické olympijské soutěži v Riu vedl do poslední série, v ní ho přeskočil Američan Jeff Henderson o jediný centimetr (8,38).

Českého diváka může na dálkařskou soutěž lákat i účast Radka Jušky, který letos v květnu překonal 29 let staré národní maximum skokem dlouhým 8,29 m a po zranění v halové sezoně naznačil, že je zpátky v plné formě.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články