Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Mistrovství začalo. Blýskl se Juška, zlato slaví Farah

Londýn – Světový šampionát začal a jeden atlet už může slavit zlatou medaili. Mo Farah porazil přesilu keňských soupeřů a před domácím publikem vyhrál závod na 10 000 metrů. Češi zažili zklamání i úspěchy – zatímco všechny tři české tyčkařky vypadly, dálkař Radek Juška suverénně vyhrál svou kvalifikaci. Postupují oba slavní sprinteři Usain Bolt a Justin Gatlin.

Radek Juška s přehledem splnil postupový limit (805 cm) a skokem 824 centimetů vyhrál dálkařskou kvalifikaci. Přitom prohlásil, že u svého skoku ještě viděl rezervy. "Ještě to nebylo úplně povedené, bylo to v uvozovkách trochu laxní. Dost mi to ale dodalo sebevědomí," říkal Juška o druhém nejdelším skoku své kariéry. 

Jaký výkon může po takové kvalifikaci předvést ve finále, ale nedokázal odhadnout. Kvalifikačním výkonem mohl možná vystrašit některé soupeře, ale finále bude úplně jiné. "V každém závodě jde člověk do kvalifikace s tím, aby se dostal do finále. Nečekají se od něj nějaké velké výkony, ale aby dal kvalifikační limit a šel dál," dodal Juška.

Tyčkařkám ani běžkyni Vrzalové se v Londýně nedařilo

Do kvalifikace tyčkařek zasáhly tři české reprezentantky. Jako první skončila ta nejmladší, Amálie Švábíková, která neskočila 420 centimetrů. "Popravdě nevím, co mi nesedlo. Možná šlo o únavu, ale tohle byl můj největší cíl. Doufám, že ještě dostanu příležitost, líčila sedmnáctiletá tyčkařka. V soutěži pokračovaly ještě Romana Maláčová a Jiřina Ptáčníková.

Obě překonaly laťku ve výšce 435 centimetrů, ale ta následující již byla nad jejich síly. Především na Ptáčníkové, která se při jednom z předcházejících pokusů nepříjemně uhodila do oblasti krku, bylo znát zklamání. "Vůbec nevím, co se tam stalo. Strašně mě to mrzí, ale jdeme dál," uvedla Ptáčníková.

Maláčová též těžko skrývala rozladění z vlastního výkonu. Zprvu si přitom hodně věřila a cítila se dobře. "Těžko k tomu něco říct. Na začátku se mi dobře běhalo, ale pak se soutěž naší skupiny začala hrozně táhnout a úplně mi došly síly. Připravená jsem přitom byla dobře," popisovala česká atletka.

Rozběh na 1500 metrů nevyšel Simoně Vrzalové, která trať nedokončila a necelých 100 metrů před cílovou čarou odstoupila. "Vůbec mi nešly nohy, v posledních čtyři sta metrech jsem vytuhla a už jsem nemohla běžet. Vzalo mi to hodně sil, a tak to dopadlo, jak dopadlo. Ale jsem ráda, že jsem tady mohla být, je to obrovská zkušenost," popisovala v cíli.

Usain Bolt po svém rozběhu v Londýně
zdroj: Reuters

Bolt i Gatlin postoupili, Farah už slaví

Magnetem pro fanoušky je v Londýně v první řadě Usain Bolt, který neměl ve svém rozběhu snadnou práci – ještě na padesáti metrech zaostával za soupeři a byl až na nepostupovém čtvrtém místě. Pak ale přišlo zrychlení světového rekordmana, na které jsou diváci dobře zvyklí. V cíli byl Bolt první a časem 10,07 postoupil dále.

"Start nebyl vůbec dobrý, ale aspoň je tam prostor pro zlepšení," říkal Bolt. Postoupil i jeho letitý rival Justin Gatlin, který se musel vyrovnat s pokřikem některých diváků a nakonec běžel o dvě setiny rychleji než Bolt. Nejlepšího času na londýnské dráze dosáhl Julian Forte (9,99).

Mo Faraha povzbuzoval celý atletický stadion. Brit to přitom neměl vůbec lehké, neboť se jej pokusila izolovat a přechytračit přesila keňských vytrvalců. Dvě kola před cílem se ale Farah protlačil do čela, nerozhodil jej ani opětovný kontakt s jedním z Keňanů a v posledních desítkách metrů protáhl krok. Farah tak zahájil domácí šampionát zlatou medailí.

Mistrovství světa v atletice v Londýně:

Finále:

Muži:

10 000 m: 1. Farah (Brit.) 26:49,51, 2. Cheptegei (Ug.) 26:49,94, 3. Tanui 26:50,60, 4. Muchiri (oba Keňa) 26:52,12, 5. Yimer (Et.) 26:56,11, 6. Kamworor (Keňa) 26:57,77, 7. Hadis (Et.) 26:59,19, 8. Ahmed (Kan.) 27:02,35.

Kvalifikace:

Muži:

100 m - rozběhy: 1. Forte (Jam.) 9,99.

Dálka: 1. Juška 824.

Disk: 1. Stahl (Švéd.) 67,64.

Ženy:

1500 m ženy - rozběhy: 1. G. Dibabaová (Et.) 4:02,67, ...Vrzalová (ČR) nedokončila.

Tyč: 1. Stefanídiová (Řec.) 460, ...18. Maláčová a Ptáčníková obě 435, Švábíková bez platného pokusu - nepostoupily. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články