Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Scéna pro velké atletické představení připravena. S ČT o nic důležitého nepřijdete

Londýn – Přípravy finišují. Do startu mistrovství světa v atletice zbývají už jen hodiny. Organizátoři ještě ve čtvrtek večer dolaďovali poslední detaily – trávník na olympijském stadionu v Londýně je perfektně zastřižen, světla a kamery na svých místech. Připraven je i tým České televize, který ukáže vše důležité v dosud nejširší nabídce. První přímý přenos vysílá ČT sport a web ctsport.cz od 19:15.

Fanoušci české atletiky o nic důležitého nepřijdou. Už se nestane, aby z důležitých technických disciplín viděli diváci jen několik málo pokusů českých reprezentantů. "Poprvé v historii nemá ČT v dějišti MS v atletice jen studio, ale bude hlavně skládat celý přímý přenos. Režisér Jan Celner bude připraven k základní obrazové trase z běžeckých disciplín přidávat ukázky z technik, jak budeme potřebovat my i čeští diváci," uvedl moderátor atletického vysílání Robert Záruba.

Na webu pak bude možné sledovat každý den vybranou technickou disciplínu kontinuálně. V pátek od 20:45 vysílá web ctsport.cz celou kvalifikaci tyčkařek i s českým triem Romana Maláčová, Jiřina Ptáčníková a Amálie Švábíková.

Je nám líto, video expirovalo.
S komentátory ČT z dějiště atletického MS v Londýně o vysílání šampionátu

ČT nabídne pohledy z mnoha míst Olympijského stadionu. Kromě televizního studia, kterým provede Záruba spolu s expertkami, mistryněmi světa Lídou Formanovou a Šárkou Kašpárkovou, bude na pozici sedmnáct v mix zóně připravena reportérka Žaneta Peřinová.

Komentátor Michal Dusík:

"Pro mě osobně je tato televizní operace splněným snem."

Česká televize má navíc na stadionu ještě vlastní kameru. "Diváci uvidí české závodníky v detailním pohledu, i kdyby se jim hlavní režie tolik nevěnovala," uvedl komentátor Michal Dusík. Spolu s ním provede atletickými soutěžemi z komentátorského stanoviště David Lukšů a Tomáš Klement.

Sečteno podtrženo – během deseti dní nabídne ČT ze světového šampionátu bezmála 70 hodin přímých přenosů. Žádný moment důležitý z českého pohledu diváku neunikne. A pokud by ho náhodou nestihl, vše podstatné najde na webu ctsport.cz.

MS na obrazovkách ČT až do roku 2023

České televizi se podařilo získat vysílací práva pro šampionát v roce 2019 v katarském Dauhá, 2021 v americkém Portlandu i mistrovství světa plánované na rok 2023, o jehož pořadateli se teprve rozhodne.

"Česká televize byla jako aktivní člen Evropské vysílací unie od počátku spoluúčastníkem jednání. Těsně před zahájením letošního londýnského světového šampionátu se nám podařilo završit dlouhá a komplikovaná jednání mezi EBU a světovou atletickou federací IAAF. Tradice vrcholného vysílání atletiky na obrazovkách veřejnoprávní televize tedy zůstane zachována a za šest let se dočká padesátiletého výročí," uvedl generální ředitel České televize Petr Dvořák.

"Oceněním kvality práce atletických produkčních týmů ČT je navíc potvrzení České televize jako výrobce mezinárodního světového signálu z Kontinentálního poháru, který bude hostit v září příštího roku Ostrava," doplnil výkonný ředitel ČT sport Jiří Ponikelský.

Klenot, který od olympijských her neztratil na lesku

Kapacita stadionu v srdci Parku královny Alžběty II. se snížila oproti olympijským hrám, které tu proběhly přesně před pěti lety, o dvacet tisíc míst. Šedesátitisícihlavé publikum však i tak pravděpodobně vytvoří nádhernou atmosféru.

Mírně poupravený stánek, který nyní využívají i fotbalisté West Hamu v Premier League, si vpředvečer atletického svátku vyzkoušeli i sami sportovci, včetně těch českých. Například tyčkaři si už rozměřili rozběh. Organizátoři sestřihli trávník, vyzkoušeli startovní bloky, policisté prošli hlediště se speciálně vycvičenými psy.

V Londýně zatím panuje velmi přívětivé, i když trochu proměnlivé počasí – polojasno až oblačno, lehce nad dvaceti stupni. Nic nebrání tomu, aby velké atletické představení mohlo začít.

Novinky ve vysílání ČT sport

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články