Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Chance Extraliga 2024/2025

Vrcholy MS den po dni: Urve Duplantis další rekord, Rojasová čtvrté zlato a Vadlejch vysněný titul?

V Budapešti se koncentruje atletická elita. Schyluje se k dalším velkým a nezapomenutelným okamžikům. Kdo zazáří a kdo zklame? Projděte si seznam těch největších i domácích hvězd přehledně den po dni. Přímé přenosy nabídne od soboty ČT sport a ČT sport Plus.

Armand Duplantis
zdroj: Reuters autor: TT NEWS AGENCY

1. den – SOBOTA

Koule mužů

Vrh, který byl kratší než 22 metrů, zaznamenal Ryan Crouser naposledy loni v dubnu. Od té doby překonal svůj vlastní světový rekord a v současnosti má na kontě 17 z 21 hodů za hranici 23 metrů. Halový vicemistr Evropy z Bělehradu Tomáš Staněk sní o svém velkém závodě pod širým nebem.

Štafeta 4x400 m mix

Češi nejsou bez šancí. Je to stále mladá disciplína a tabulky nehrají takovou roli. Češi drží zásluhou skvělého představení na evropském šampionátu týmů nejrychlejší čas sezony. Ta nejlepší kvarteta však ještě neukázala, co umí. Američané triumfovali při premiéře této soutěže v roce 2019, jenže pak přišel polský šok v Tokiu a naposledy se ze zlata radovala v Eugene Dominikánská republika.

Další finálové disciplíny: chůze na 20 km mužů, 10 000 m žen

2. den – NEDĚLE

Dálka žen

Trůn je uvolněn. Šampionka z let 2019, 2022 a olympijská vítězka Malaika Mihambová chybí kvůli zranění. Vůbec první jamajskou vítězkou této disciplíny se chce stát Ackelia Smithová, která letos skočila osobní rekord 708 cm. Tohle finále by ale mohlo patřit mezi ty nejvyrovnanější a adeptek na cenný kov je hned několik.

Sedmiboj

Poprvé za dvanáct let bude na vrcholné akci chybět Belgičanka Nafissatou Thiamová. Zastavily ji problémy s achillovkou. Vzhledem k absenci další z potenciálních favoritek, Polky Adrianny Šulekové, bude největší kandidátkou na zlato velmi pravděpodobně teprve dvaadvacetiletá Američanka Anna Hallová.

100 m mužů

Boj o nejrychlejšího muže je nezvykle hodně otevřený. Možná nejvíc za posledních dvacet let. Tehdy v Paříži zvítězil naposledy někdo jiný než Američan nebo Jamajčan, Kim Collins z ostrovů Svatý Kryštof a Nevis. Patrně největším favoritem však zůstává hrdý Texasan Fred Kerley. Velkými vyzyvateli budou Brit Zharnel Hughes (letos 9,83) a Keňan Ferdinand Omanyala (9,84). Bez šancí rozhodně není ani Noah Lyles, i když tomu by mohla chybět ke štěstí jedna zákruta.

10 000 m mužů

Favority závodu na 25 kol je třeba nepřekvapivě hledat v Etiopii. Letošním tabulkám vévodí Berihu Aregawi a Selemon Barega. Ovšem po třetím zlatu v řadě pošilhává Uganďan Joshua Cheptegei. Jenže po loňském šampionátu přišly zdravotní problémy a momentální forma famózního závodníka není na téhle trati vůbec známá.

Další finálové disciplíny: chůze na 20 km žen, kladivo mužů

3. den – PONDĚLÍ

Trojskok mužů

Hop, step a jump. V podání olympijského vítěze a obhájce titulu Pedra Picharda zdánlivě úžasně snadná záležitost. Jenže jeho výkony v Budapešti nikdo nezhlédne, neboť Portugalec nedoléčil zraněná bedra a musel se účasti na MS vzdát. O slovo se hlásí Jaydon Hibbert. Talentovaný Jamajčan v květnu zapsal nejlepší světový výkon do 20 let (17,87). Dále letos nikdo jiný nedoskočil.

100 m žen

Je neskutečné, co v 36 letech stále Shelly-Ann Fraser-Pryceová předvádí. Desetinásobná zlatá šampionka pořád dokáže zaběhnout stovku za 10,82. A i když tentokrát bude asi největší favoritkou její krajanka Shericka Jacksonová, není tahle legenda zdaleka bez šancí. Pochopitelně, své chce říci také Marie-Josee Ta Louová z Pobřeží slonoviny, kterou rovněž nelze označit za vyjukanou novicku. Oproti nim Američanka Sha'Carri Richardsonová nebo vycházející hvězda Julien Alfredová ze Svaté Lucie působí jako sprinterky z jiné doby.

110 m překážek mužů

Nad vysokými ploty se zřejmě schyluje k velké americko-jamajské bitvě. Letos nejrychleji běžel na jamajském mistrovství Rasheed Broadbell (12,94) a velmi rád by překazil zisk třetího titulu v řadě Grantu Hollowayovi podobně, jako se podařilo krajanu Hanslemu Parchmentovi uchvátit před Hollowayem olympijské zlato. Parchment si zase chce spravit chuť poté, co se loni v Oregonu před finále zranil.

Další finálová disciplína: disk mužů

Poslechněte si Fokus podcast s Michalem Dusíkem věnovaný MS v atletice:

4. den – ÚTERÝ

Výška mužů

Tokijský olympijský večer byl ve výškařském sektoru nezapomenutelný. Mutaz Essa Baršim a Gianmarco Tamberi se podělili o zlato. V Oregonu před rokem už to byl znovu Katařan, kdo dominoval. Oba budou patřit mezi nejvážnější favority i tentokrát. Ale od medailového stolu se nebudou chtít nechat odstrčit ani Američan JuVaughn Harrison nebo Němec Tobias Potye.

1500 m žen

Tady snad nemůže být pochyb. Faith Kipyegonová. Naprostá vládkyně současné míle. Ve Florencii se letos jako první žena v historii dostala pod hranici 3:50. Je tu další pěkný důvod k provoláním slávy?

Další finálové disciplíny: disk žen, 3000 m překážek mužů

5. den – STŘEDA

Tyč žen

Favoritkou je Američanka Katie Moonová. Olympijská šampionka a obhájkyně titulu z Eugene letos překonala 490 cm. Amálie Švábíková by se velmi ráda dostala za svoje osobní maximum. Bude se houpat medaile někde kolem 475?

1500 m mužů

Stále teprve dvaadvacetiletý Nor Jakob Ingebrigtsen považuje tuhle trať za svou oblíbenější, ale titul světového šampiona na ní ještě nestačil získat. Chce ho a jen těžko mu v tom někdo zabrání. Loni v Oregonu ho předčil Jake Wightman, ten ale tentokrát absentuje. Ingebrigtsen je v dobrém rozpoložení, ale překvapit ho touží Španěl Mohamed Katir.

400 m překážek mužů

Bude to norský večer? Tak se to v Budapešti sešlo, že krátce po Ingebrigtsenovi by mohl slavit Karsten Warholm, další z norských hvězd současnosti. Tytam jsou loňské zdravotní trable, v Monaku na Diamamntové lize se prohnal nad překážkami a zvítězil časem 46,51. Ale pozor. Neobvykle rychle se do špičkové formy po zranění menisku na začátku sezony dokázal vrátit Brazilec Alison dos Santos.

400 m žen

Sydney McLaughlinová-Levroneová se zranila a šampionát přišel o jednu ze svých největších hvězd. Nedostane tak možnost dominovat na další trati poté, co se vzdala překážek. Šanci na vavřín tak dostává Marileidy Paulinová z Dominikánské republiky, která by velmi ráda vylepšila druhou pozici z Oregonu. A pokud máte zájem hledat třeba budoucí hvězdy mezi mladými ročníky, pak čtvrtou nejrychlejší ženou letošní sezony je jednadvacetiletá Irka nigerijského původu Rhasidat Adelekeová.

6. den – ČTVRTEK

Dálka mužů

Olympijský vítěz Miltiadis Tentoglou stabilně skáče přes 8 metrů. Loni v Oregonu byl stříbrný, o motivaci má postaráno. Ale pozor si musí dát na indické soupeře. Jeswin Aldrin se na začátku letní sezony odrazil a dopadl do úctyhodné vzdálenosti 842 cm. Je ovšem otázkou, zda v jednadvaceti letech dokáže navázat na svůj mimořádný počin. Pokud se podaří Radku Juškovi proskočit do finále, vše je otevřené a můžou se dít věci.

400 m mužů

Michael Norman titul obhajovat nebude, a tak může nastat čas velkých návratů. Olympijský vítěz Steven Gardiner, který získal titul mistra světa v roce 2019, v Oregonu chyběl kvůli zranění. Letos bahamský závodník vede světové tabulky časem 43,74. A pak je tu Jihoafričan Wayde van Niekerk. Zdálo se, že po světovém rekordu v Riu před sedmi lety stoupá další úžasná hvězda. Jenže v roce 2017 přišlo vážné zranění a strmý pád. Letos se van Niekerk opět hlásí o to být v záři reflektorů. Vyhrál tři závody Diamantové ligy a je jen krůček od překonání hranice 44 sekund.

400 m překážek žen

Sydney McLaughlinová-Levroneová je ze hry, a tak má cestu za snem posetou překážkami krásně nasvícenou Femke Bolová. Sympatická Nizozemka si v Londýně na Diamantové lize zaběhla osobní rekord 51,45. Ke světovému maximu své rivalky z loňského šampionátu je to ještě daleko, ale kdo ví, co s úsměvem dokáže atletka, která se umí překonávat.

Další disciplíny: 100 m překážek žen, kladivo žen, chůze na 35 km mužů i žen

7. den – PÁTEK

Oštěp žen

Je otázkou, kdo z české trojice Nikola Ogrodníková, Nikol Tabačková a Irena Gillarová proklouzne do finále. Na titul má ale políčeno především jiná atletka, která se připravuje v Česku: Japonka Haruka Kitagučiová. Letos už dokázala česky hovořící závodnice přehodit 67 metrů.

Trojskok žen

Bude to další sólo pro fenomenální Yulimar Rojasovou? Tato úžasná venezuelská trojskokanka neprohrála velkou atletickou akci od mistrovství světa v Londýně v roce 2017. Pro ni už hranice 15 metrů dávno přestala být magická, překonala ji více než 40krát.

200 m žen

Gabrielle Thomasová se loni do amerického týmu ani neprobila, letos předvedla čtvrtou nejrychlejší dvoustovku všech dob. A bude to další z velkých americko-jamajských sprinterských soubojů. Druhý a třetí čas historie patří nadmíru silnému duu Shericka Jacksonová a Elaine Thompsonová-Herahová.

200 m mužů

Noah Lyles chce více než obhajobu titulu. Přeje si překonat Usaina Bolta, touží dokonce po čase 19,10. Jeden podařený londýnský večer při Diamantové lize naznačil, že dvoustovka může být jedním z vrcholů šampionátu. Lyles zaběhl čas 19,47, ale na patách mu byl přilepený čerstvý dvacátník Letsile Tebogo z Botswany, který zaostal jen o tři setiny sekundy. Ještě o něco mladší je Erriyon Knighton, ale stihl už být čtvrtý na olympijských hrách a bronzový na MS. Do Budapešti přijíždí jako čerstvý americký šampion.

8. den – SOBOTA

Maraton žen

Gotytom Gebreslaseová to bude mít s obhajobou zlaté medaile nadmíru složité. Do Budapešti se sjela vytrvalecká elita par excellence. Nechybí letos nejrychlejší maratonkyně Rosemary Wanjiruová, a to se ve svých osmadvaceti letech s nejdelší vytrvaleckou tratí teprve seznamuje. Vysoko míří také druhá žena letošních tabulek Tsehay Gemechuová, ale adeptek na medaile je mnohem víc, což skýtá velký prostor pro drama.

Tyč mužů

Je mu stále teprve třiadvacet. Armand Duplantis už dokázal nemálo a jeho sny a cíle ční nad všemi ostatními. Ale… Na monacké Diamantové lize byl poprvé do roku 2019 poražen. Velký vykřičník. Dokáže se otřepat a vylepšit letošních 612 cm?

800 m mužů

V Eugene se před rokem radoval Keňan Emmanuel Korir, jenže letos mu podlomené zdraví příliš nedovolilo, a tak se bude snažit kráčet ve vítězných keňských šlépějích teprve devatenáctiletý, další Emmanuel – Wanyonyi. Kariéra mistra světa do 20 let ze soutěže před dvěma lety stoupá strmě vzhůru. Možná dojde na velký a urputný souboj s Kanaďanem Marcem Aropem, podobný strhující finiš, jaký předvedli oba půlkaři na Diamantové lize v Paříži. Rozdíl mezi prvním Wanyinyim a Aropem byl jen tři setiny.

Desetiboj

Očekává se souboj velikánů: Kevin Mayer vs. Damian Warner. Jednatřicetiletý světový rekordman letos půjde první kompletní desetiboj, Warner se zase vrací po zranění. Občas se na velkém šampionátu dějí velké věci. Proč by se nemohli předvést třeba Norové Markus Rooth a Sander Skotheim? Druhý jmenovaný vytvořil norský rekord 8590 bodů, za pouhých sedm týdnů ho však překonal jeho parťák Rooth, který získal evropský titul do 23 let se ziskem 8608 bodů.

5000 m žen

Šest z deseti nejrychlejších žen všech dob. Startovní pole na pěti kilometrech snad nikdy nebylo kvalitnější. Faith Kipyegonová letos zaběhla světový rekord, ale ani ostatní příliš nezaostávají. Třeba Etiopanka Letesenbet Gideyová při rekordním běhu v Paříži dorazila do cíle za svou sokyní jen o něco málo přes dvě sekundy později.

Další disciplíny: štafety na 4x100 m mužů a žen, koule žen

9. den – NEDĚLE

Maraton mužů

Jak jinak. Favority je třeba hledat především v Keni a Etiopii. Titul obhajuje Tamirat Tola. Letos však běželi rychleji keňští rivalové Timothy Kiplagat a Joshua Belet. Nizozemec Abdi Nageeye a pak záplava dalších Afričanů. Maratony na velkých akcích jsou samostatnou kapitolou, předpovídat bývá ošidné.

Výška žen

Ukrajinka Jaroslava Mahučichová loni uprchla před ruským bombardováním svého rodného Dnipru a dorazila do Bělehradu, kde hned vybojovala světový titul v hale. V Oregonu pod širým nebem jí zlato těsně uniklo, když se musela sklonit před Australankou Eleanor Pattersonovou. Letos mladé Ukrajince patří ve světových tabulkách druhé místo za krajankou Pattersonové Nicolou Olyslagersovou. Srbští fanoušci jsou zvědaví, jak si povede Angelina Topičová. Loni v 17 letech vybojovala na ME v Mnichově cenný kov a i letos ukazuje stabilně špičkovou výkonnost.

Oštěp mužů

Devadesát metrů zatím letos nikdo nepřekonal. Nejdále hodil Jakub Vadlejch a tuze rád by vybojoval první velké zlato. Nastala příhodná chvíle? Velký otazník visí nad formou indického šampiona Níradže Čopry, který vynechal řadu mítinků údajně kvůli zranění. Na druhou stranu stabilně výborný zůstává Němec Julian Weber.

800 m žen

V Budapešti by mohla potvrdit vzpouru mladých Britka Keely Hodgkinsonová. Jednadvacetiletá půlkařka prožívá vydařenou sezonu. V Paříži zaběhla osmistovku za 1:55,77, což je o sekundu lepší čas než druhá žena tabulek, Keňanka Mary Moraaová. V Londýně, jen necelý měsíc před šampionátem, vystupňovala tempo další Britka Jemma Reekieová, která zdá se být po úspěchu rovněž nadmíru hladová.

Další disciplíny: 3000 m překážek žen, 5000 m mužů, štafety na 4x400 m mužů a žen

Zdroj
ČT sport, worldathletics.org

Hlavní zprávy

Nejčtenější články