Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Czech Tour 2024

Atletika od A až po Z. Jak bude vypadat mistrovství světa na obrazovkách ČT sport?

Již v sobotu začne devítidenní vysílací maraton z MS v atletice. V Budapešti se zároveň bude slavit čtyřicet let od prvního šampionátu. Československá a posléze Česká televize byla se svými přenosy u všech MS, to letošní nebude výjimkou. Na co se diváci ČT sport a ČT sport Plus mohou těšit?

Vůz České televize patří v zázemí Národního atletického centra, které bylo v jižní části Budapešti slavnostně otevřeno teprve letos v červnu, mezi ty nejmenší. Operace, již nabídne, ale bude zcela srovnatelná s těmi největšími TV společnostmi. Po nadcházejících devět dnů, od soboty 19. do neděle 27. srpna, budou obrazovky ČT sport patřit královskému sportu.

Divák si bude moci vybrat buď přímý přenos, který mu z Prahy sestříhá český režisér se zaměřením na domácí atlety (těch bude na MS celkem třiadvacet), anebo si podle vlastního zájmu a preference vybere trasy z jednotlivých disciplín, které zrovna probíhají.

Vše v kompletním podání včetně videoarchivu, reportáží a ohlasů najde také na webu ctsport.cz a ČT sport Plus. "Chceme, aby divák viděl všechny zajímavé momenty tohoto šampionátu. Nabídneme atletiku od A až po Z," říká Michal Dusík, šéfredaktor ČT sport a jeden z komentátorů v Budapešti.

Atletické MS je na obrazovkách svého druhu unikátem. Československá a poté Česká televize totiž byly zatím u všech šampionátů, což nejde říci o žádném jiném sportu. Také letos se do maďarské metropole vydal štáb včetně trojice komentátorů (Michal Dusík, David Lukšů a Tomáš Klement) či reportérky Žanety Peřinové, která bude mít na starosti rozhovory se závodníky.

Středobodem televizní operace je komentátorská pozice na stadionu. Té letos nejde nic vytknout. "Tohle je jedna z nejkrásnějších pozic, na kterých jsme kdy byli. Je skutečně se skvělým výhledem, je široká... Je vidět, že máme pozici v atletickém světě docela dobrou," oceňuje Dusík, který láká také na jednu novinku. ČT sport totiž premiérově z dějiště MS odvysílá také páteční Sportovní zprávy.

Nádherný stadion s odvrácenou stránkou

Maďarsko se na mistrovství pečlivě připravilo a vyrukovalo se zbrusu novým stadionem, který pro potřeby šampionátu dokáže pojmout až 35 tisíc návštěvníků. Stadion by neměl zůstat ladem ani po skončení akce, kdy se jeho kapacita zmenší zhruba na patnáct tisíc díky dekonstrukci provizorních tribun.

"Stadion je nádherný a do budoucna by měl sloužit pro pořádání velkých závodů, trénink atletů, ale i trénink veřejnosti. Z jeho ochozu, který se odkryje po zbourání dočasných horních tribun, se stane velká atletická dráha pro všechny příchozí. V okolí je navíc celá řada dalších prostorů," popisuje přímo z místa Michal Dusík, který ale zároveň dodává i poněkud stinnou stránku celé stavby.

"Tohle místo bylo alokováno pro výstavbu nových vysokoškolských kolejí, protože v Budapešti je velký problém s ubytováním vysokoškoláků. Pak přišel Orbán a řekl, že tam chce mít stadion. Tak se plány na vysokoškolské koleje zahodily a místo toho je tady stadion. Což je trochu odvrácená stránka nejen stadionu, ale i maďarského systému," říká.

Dlouhodobá příprava a těšení na volná dopoledne

Pro komentátory to bude vytrvalecká disciplína, po většinu programu MS je čekají ranní a večerní vysílací bloky. S výjimkou úvodní neděle soutěže končí okolo desáté večer, naopak chodecké závody nebo maratony začínají už v sedm ráno.

Jak tedy vlastně vypadá práce komentátora na MS? "Ta práce začala dlouho před šampionátem, na takovou akci se člověk nepřipravuje jen v ty dny, kdy je mistrovství. Ten samotný den na MS, to záleží. Každý komentátor, když se podíváme na program, se kouká na volná dopoledne. Je to velmi cenné místo v programu, kdy se člověk může trochu srovnat," usmívá se Dusík, který během MS na stránkách ctsport.cz zveřejní i své přípravy.

"Minimálně 45 minut před závody musíte být na stadionu, dlouho do noci, a to se bavíme o druhé nebo třetí ranní, si chystáte přípravy, protože to nejde udělat s dlouhým předstihem. Startovní listinu totiž dostanete až večer před závodem, takže teprve tehdy můžete dělat konkrétní přípravu," popisuje úskalí své práce.

"Nic z toho by ale nemělo vyznít jako stížnost nebo pláč nad tím, jak je těžký život komentátora. Je to součást té práce a zábavy. Tohle nemůže dělat někdo, koho by ta práce nebavila," dodává Dusík

Přímé přenosy z MS sledujte od soboty od 8:40, kdy celý program odstartuje chodeckým závodem na 20 kilometrů.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články