Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Golf Time

Švábíková cílí na 470 a přeje si co nejméně křížků. Překoná v Budapešti osobní rekord?

Amálie Švábíková prožívá podařený atletický rok. V halové sezoně přeskočila laťku ve výšce 472 cm, z mistrovství Evropy přivezla bronz. I v létě skáče stabilně, pochvaluje si úpravy v technice a čiší z ní sebevědomí. Na mistrovství světa v Budapešti by si přála hladce projít kvalifikací, její trenér Štěpán Janáček doufá, že by mohla překonat své maximum. Přímé přenosy nabídne od soboty ČT sport a ČT sport Plus.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Amálie Švábíková a trenér Štěpán Janáček o šancích na MS

Stačila už vyhrát juniorské mistrovství světa i evropský šampionát atletů do 22 let. Letos poprvé brala cenný kov i mezi seniorkami, v hale mezi kontinentální elitou bronz. Na domácím halovém šampionátu si Švábíková vytvořila osobní rekord 472.

"Zvedlo mi to sebevědomí a pomohlo mi to k výkonům, které letos předvádím. Na výšku 470 si věřím. Ještě ale stále nepadla, tak doufám, že se to povede teď v Budapešti," řekla v rozhovoru pro ČT těsně před šampionátem.

Na halovém ME v Istanbulu pak zaostala za svým maximem jen o dva centimetry a bylo z toho třetí místo. A ani v sezoně pod širým nebem to není vůbec špatné, na Zlaté tretře skočila 464.

"Podařil se mi skočit osobní rekord, teď jsem na mistrovství republiky opět atakovala 460 cm, je to zatím super," hodnotila svá vystoupení třiadvacetiletá česká reprezentantka.

V tréninku udělali spolu s trenérem Janáčkem mírné změny a Švábíková to kvituje. "V rozběhu se snažím líp dobíhat do konce, čímž se mi daří lépe najíždět do tyče, díky čemuž na ní pak lépe pracuju," popsala nuance.

Poslední dny piluje hlavně techniku. "Přidáme ještě rychlostní trénink, v posilovně dynamickou sílu," přiblížila Švábíková.

Závody v maďarské metropoli jsou zřejmým vrcholem. "Směřujeme všechny závody k tomu, aby překonala svůj osobní rekord a pokud možno ještě výš. Věříme, že to vyjde v Budapešti," podtrhl trenér Janáček.

Na světovém šampionátu startovala v kariéře dvakrát a do finále ještě nepostoupila. Teď to chce změnit. "Ráda bych se kvalifikovala do finále, hladce prošla kvalifikací s co nejméně křížky," vyhlásila úsměvem zářící Švábíková.

Tyčkařské pole je však hodně vyrovnané a bude záležet na každém pokusu. Zdaleka nad všemi neční podobný fenomén jako třeba Armand Duplantis mezi muži.

Letošní maximum 490 předvedla na domácím šampionátu olympijská vítězka Katie Moonová. Američance však budou chtít šlapat na paty Finka Wilma Murtová, Australanka Nina Kennedyová nebo v této sezoně velmi stabilní Slovinka Tina Šutejová. A dá se očekávat, že medailové výšky budou viset nad 480 centimetry.

Kvalifikace tyčkařek je na programu v pondělí od 18:40, finále pak ve středu od 19:30.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články