Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Špotákové ulétl v Ústí nad Orlicí oštěp za 60 metrů, Staněk se cítí před MS "správně divoký"

Mítink v Ústí nad Orlicí nepatří mezi největší akce v českém atletickém kalendáři, přesto se ho zúčastnili olympijská vítězka Barbora Špotáková i atleti finišující přípravu na mistrovství světa. A světová rekordmanka ukázala, že stále umí závodit na špičkové úrovni.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Špotáková hodila v Ústí nad Orlicí přes 60 metrů

Koulaři Tomáši Staňkovi se technicky nedařilo. Přestože nejdelší pokus 21,26 měřil téměř o půl metru méně, než má sezonní maximum, našel na svém výkonu pozitiva.

"Nepovedenými hody jsem házel za 21 metrů, to je fajn. Kouli jsem bohužel netrefil, ale měl jsem tam super pokusy, které kdyby dojely, tak tam je minimálně půl metru plus," uvedla česká koulařská jednička.

"Konečně se cítím trošku správně divoký. Před světem ideální," popsal Staněk své rozpoložení před vrcholem sezony, který startuje už za jedenáct dnů.

Jeden ze svých pokusů naopak trefila oštěpařská legenda Barbora Špotáková. Vyhrála hodem 60,32 a potvrdila, že i v této sezoně si drží stabilní dlouholetou výkonnost.

"Určitě 21 let přes 60, to je hezké. Od začátku jsem věděla, že bych dneska mohla hodit. Šedesátka se počítá, jsem úplně nadšená," pronesla s úsměvem vítězka mítinku.

Trojnásobná mistryně světa a dvojnásobná olympijská vítězka po skončení kariéry sporadicky startuje na vybraných domácích akcích. V červnu na Zlaté tretře a na červencovém domácím šampionátu, kde skončila druhá, těsně přehodila 57 metrů.

Nyní se posunula na třetí místo v letošních domácích tabulkách za Nikolu Ogrodníkovou (61,75) a Irenu Gillarovou (60,83), které budou reprezentovat ještě s Nikol Tabačkovou (57,57) v příštím týdnu na mistrovství světa v Budapešti. Téměř přesně před rokem na mistrovství Evropy v Mnichově Špotákové jen o 36 cm lepší výkon stačil k zisku bronzu.

Soutěž v Ústí nad Orlicí vyhrála o téměř tři metry před Jihoafričankou Jo-Ané van Dykovou (57,47).

Další člen týmu pro MS dálkař Radek Juška nenavázal na osmimetrové skoky z nedávného mistrovství České republiky a z Nového Města nad Metují a zapsal 767 cm.

Výsledky mítinku v Ústí nad Orlicí

Muži - 100 m (vítr -1,8 m/s): 1. Veleba 10,57, 300 m: 1. Šorm 32,80, 800 m: 1. Šnejdr (oba Dukla Praha) 1:48,06, dálka: 1. Kuch (Pol.) 778, 2. Juška (Olymp Praha) 767, koule: 1. Staněk (USK Praha) 21,26.

Ženy - 100 m (-2,1 m/s): 1. Jiranová (USK Praha) 11,95, oštěp: 1. Špotáková (Dukla Praha) 60,32.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články