Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Wightman překvapil na patnáctistovce Ingebrigtsena, Warholm je bez medaile

Patnáctistovka mužů má nového nečekaného šampiona. Brit Jake Wightman za sebou nechal všechny adepty na zlato, včetně norského olympijského vítěze a rekordmana Jakoba Ingebrigtsena. Zlatou medaili z výšky nepřidá ani Ukrajinka Jaroslava Mahučichová. Ve finále ji svým osobním maximem 202 centimetrů přeskočila Australanka Eleanor Pattersonová. O další zlomený rekord na mistrovství světa v Eugene se postaral slovinský diskař Kristijan Čeh. Třetím nejrychlejším časem všech dob si pro titul mistra světa na čtvrtce doběhl Alison dos Santos.

Bronzový olympijský medailista Alison dos Santos na světovém šampionátu potvrdil, že je v této sezoně nejlepším závodníkem na 400 metrů překážek. Zvítězil ve třetím nejrychlejším čase všech dob 46,29 sekundy. Bývalého světového rekordmana Kevina Younga připravil po 29 letech o rekord šampionátu. Světový rekordman, olympijský šampion a vítěz posledních dvou MS Karsten Warholm při návratu po zranění v závěru nestačil a skončil sedmý.

Hvězdný Nor, který až v Eugene dokončil své první běhy v této sezoně, rozběhl finále tradičně odvážně a v polovině vedl. Ještě sto metrů před cílem byl třetí dvě desetiny za vedoucím Dos Santosem, ale pak mu došly síly a doběhl v poli poražených za 48,42 sekundy.

"Byl jsem po zranění, ale vždy se snažím vydat ze sebe maximum a všechno nechat na trati. A tak to také bylo. Bylo to všechno nebo nic, bohužel vyšlo z toho nic. Musím se s tím smířit. Ale až se jednou ohlédnu, budu na sebe hrdý, i když bych raději měl medaili," řekl Warholm.

Hned dva překážkáři se dostali pod Youngův výkon 47,18 ze Stuttgartu 1993, kde byly do úterního večera k vidění nejrychlejší dlouhé překážky na mistrovství světa. Za dvaadvacetiletým Dos Santosem měl odstup šesti desetin sekundy domácí Rai Benjamin, pro něhož je to po MS 2019 a loňské olympiádě už třetí stříbro na velké akci. Bronz získal další Američan Trevor Bassitt (47,39).

Santos zvítězil ve třetím nejrychlejším čase všech dob
zdroj: ČTK/AP autor: David J. Phillip

Show domácím běžcům ale sebral vítězný Brazilec a po doběhu se klaněl publiku. "Když člověk vyhraje, hned se stane oblíbencem každého. Energie hlediště byla neskutečná, cítil jsem jeho přízeň. Vyhrát na téhle trati světový titul je fakt úžasné," rozplýval se.

Překvapivý vývoj mělo finále patnáctistovky. Olympijský vítěz Jakob Ingebrigtsen společně se spolufavorizovnými Keňany udával tempo, ale v poslední zatáčce zaútočil Jake Wightman. Britský mílař, jehož dosud největším úspěchem byl evropský bronz z roku 2018, proběhl cílem jako první v nejlepším světovém čase sezony 3:29,23. Byl z toho sám očividně šokovaný.

"Napadlo mě, že to zkusím. I kdybych měl skončit čtvrtý. Šel jsem do toho, že se pokusím zvítězit. Cítil jsem se dobře a vytušil šanci," řekl Wightman. "Než mi tohle dojde, dlouho to potrvá. Možná až po konci kariéry," dodal. Jeho životní úspěch na stadionu Hayward Field komentoval jeho otec i trenér Geoff, který při MS pracuje jako hlasatel. "Tohle je můj syn a je to mistr světa," řekl divákům.

Do Evropy putují všechny medaile z patnáctistovky. Za Wightmanem a Ingebrigtsenem finišoval třetí Španěl Mohamed Katir. Afričané se propadli daleko za medailové příčky. Obhájce titulu Timothy Cheruyiot skončil šestý, další Keňan Abel Kipsang byl sedmý.

Ani ve skoku do výšky nevyhrála favoritka. Ukrajinka Jaroslava Mahučichová sice napodruhé překonala 202 centimetrů, ale to nestačilo. K životnímu výkonu se totiž vzepjala Australanka Eleanor Pattersonová. Poprvé v kariéře se dostala přes dva metry a pak napoprvé zdolala 202. O dva centimetry výše neuspěla, ale 204 neskočila ani Mahučichová, takže Pattersonová po letošním světovém stříbru z haly získala titul pod širým nebem. . "Šílené, 202... Netuším, co se to stalo. Jsem na sebe a na svůj tým pyšná," radovala se vítězka.

V soutěži výškařek chyběla olympijská vítězka a trojnásobná mistryně světa Maria Lasickeneová, která stejně jako ostatní ruští atleti nesmí na mezinárodních akcí závodit kvůli ruské invazi na Ukrajinu.

Australanka Eleanor Pattersonová si osobním rekordem vyskákala titul šampionky
zdroj: ČTK/AP autor: Charlie Riedel

Historicky nejmladším mistrem světa v hodu diskem se stal třiadvacetiletý Kristjan Čeh. Slovinský vrhač v Eugene zvítězil v rekordu šampionátu 71,13 metru. O nejlepší výkon v dějinách MS připravil po sedmnácti letech Litevce Virgilija Aleknu, jehož devatenáctiletý syn Mykolas v Eugene získal stříbro za 69,27 metru. Litevský úspěch podtrhl třetím místem jednatřicetiletý Andrius Gudžius (67,55).

Kerley na zlato ze stovky na dvakrát delší trati nenaváže

Mistr světa ze stovky Fred Kerley nepostoupil na mistrovství světa v Eugene do finále závodu na 200 metrů. Semifinále dokončil s viditelnými problémy na šestém místě v čase 20,68. Američané ale i tak mají šanci zopakovat úspěch z nejkratšího sprintu a získat všechny medaile. Do finále se třemi nejrychlejšími časy postoupli obhájce titulu Noah Lyles (19,62), lídr letošních tabulek Erryion Knighton (19,77) a stříbrný olympijský medailista Kenneth Bednarek (19,84).

Kerley v zatáčce zakulhal a druhou polovinu semifinále běžel s bolestivou grimasou. "Pocítil jsem malou křeč, ale je to v pořádku. Nejsem zraněný," uklidňoval v rozhovoru pro NBC. Neměla by být ohrožena ani jeho účast ve sprinterské štafetě. "Budu v pořádku," ujistil.

Ve finále ženské dvoustovky jsou všechny jamajské medailistky ze stovky. Rychlým časem 21,67 sekundy se v rozběhu blýskla Shericka Jacksonová. Pod 22 sekund se dostalo pět sprinterek včetně olympijské vítězky z Tokia Elaine Thompsonové-Herahové. Té ani 21,97 ve vyrovnaném druhém semifinále nestačilo na přímý postup, když byla těsně za domácí Tamarou Clarkovou a obhájkyní světového titulu Dinou Asherovou-Smithovou. Byl to ale jeden ze dvou postupových časů.

Rozběhy na 400 metrů překážek bez problémů zvládly všechny favoritky. Nejlepší čas měla evropská rekordmanka Femke Bolová, která svůj běh vyhrála za 53,90. O pět setin pomalejší byla světová rekordmanka Sydney McLaughlinová. Obě viditelně šetřily síly. Bezpečně z prvního místa postoupila i obhájkyně titulu Dalilah Muhammadová (54,45).

Mistrovství světa v atletice v Eugene:

1500 m mužů: 1. Wightman (Brit.) 3:29,23, 2. J. Ingebrigtsen (Nor.) 3:29,47, 3. Katir 3:29,90, 4. García (oba Šp.) 3:30,20, 5. Kerr (Brit.) 3:30,60, 6. Cheruiyot 3:30,69, 7. Kipsang (oba Keňa) 3:31,21, 8. Lemi (Et.) 3:32,98.

400 m př. mužů: 1. Dos Santos (Braz.) 46,29, 2. Benjamin 46,89, 3. Bassitt (oba USA) 47,39, 4. Happio (Fr.) 47,41, 5. Rosser (USA) 47,88, 6. Hyde (Jam.) 48,03, 7. Warholm (Nor.) 48,42, 8. Mägi (Est.) 48,92.

Disk mužů: 1. Čeh (Slovin.) 71,13, 2. Alekna 69,27, 3. Gudžius (oba Lit.) 67,55, 4. Stahl 67,10, 5. Pettersson (oba Švéd.) 67,00, 6. Denny (Austr.) 66,47, 7. Firfirica (Rum.), 8. Rose (Sam.) oba 65,57.

Výška žen: 1. Pattersonová (Austr.), 2. Mahučichová (Ukr.) obě 202, 3. Vallortigaraová (It.), 4. Geraščenková (Ukr.) obě 200, 5. Olyslagersová (Austr.), 6. Sadullajevová (Uzb.), 7. Bruusová (Est.), 8. Dubovická (Kaz.) všechny 196.

Semifinále 200 m mužů: 1. Lyles (USA) 19,62.

Semifinále 200 m žen: 1. Jacksonová (Jam.) 21,67.

Semifinále 400 m př. žen: 1. Bolová (Niz.) 53,90.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články