Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Warholm nemá sval doléčený, v Eugene ale chce startovat. Překvapivě se nominovala Semenyaová

Velká atletická hvězda snad na mistrovství světa chybět nebude. Světový rekordman v běhu na 400 metrů překážek Karsten Warholm měsíc po svalovém zranění trénuje již na 96 % a je odhodlaný v Eugene nastoupit. Na dráze v Oregonu nakonec poběží i jihoafrická běžkyně Caster Semenyaová, která se do nominace dostala po odřeknutí řady závodnic na pětikilometrové trati.

"Je to lepší a lepší. Cítím se připravený jít na start," řekl šestadvacetiletý Warholm v rozhovoru pro Světovou atletiku. "Ale musím být chytrý, dělat správné věci a snažit se to nezhoršit, protože na to teď není čas," upozornil.

Loni v srpnu v olympijském finále v Tokiu Warholm vylepšil vlastní světový rekord na 45,94 sekundy. Před měsícem však na mítinku Diamantové ligy v Rabatu po první překážce začal kulhat a před druhou zastavil.

"Nevím, co se na šampionátu stane. Není to ideální situace. V tréninku jdu tak na 96 procent a nic necítím. Ale co udělají ty čtyři procenta, zjistím až v dalších dnech do mistrovství. Vždycky chci bojovat o nejlepší výsledek a obhájit titul. Nepojedu do Eugene jen proto, abych se zúčastnil nebo běhal jen tak," dodal Warholm.

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští atleti vyrazili směr MS do Eugene

Semenyaové se uvolnilo místo

Pokud se jednatřicetiletá atletka na šampionátu představí, bude to její první start na velké akci od MS 2017, kdy v Londýně vybojovala třetí světový titul na osmistovce. Po rozhodnutí Světové atletiky, která v roce 2019 vyloučila atletky s příliš vysokou hladinou mužských hormonů způsobenou odlišným sexuálním vývojem ze závodů na tratích od 400 metrů po míli, musela přejít k vytrvalostním běhům. Federace při zavedení pravidla argumentovala odbornými studiemi, podle nichž měly tyto závodnice ve srovnání s běžnými ženami výhodu.

Semenyaová, která se odmítla podrobit hormonální léčbě na snížení přirozené hladiny testosteronu, ještě nevzdala právní bitvu, v níž dlouho marně usiluje o zrušení zákazu. V minulosti prohrála u sportovní arbitráže CAS i švýcarského federálního nejvyššího soudu. Jihoafričanka se obrátila na Evropský soud pro lidská práva, který její kauzu stále řeší.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články