Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Pořád je prostor pro zlepšení, věří McLaughlinová po překonaném rekordu

Přestože překonala světový rekord počtvrté během třinácti měsíců, vidí dvaadvacetiletá McLaughlinová stále prostor pro zlepšení. Na dráze v americkém Eugene překonala dosavadní světové maximum o 73 setin. "Těch deset překážek se dá přeběhnout mnohem rychleji, než si lidi myslí," uvedla nejrychlejší čvrtkařka překážek v historii. 

Sydney McLaughlinová děkuje fanouškům na MS v Eugene
zdroj: REUTERS

Tak jako tak ale počtvrté během třinácti měsíců vylepšila světový rekord, ve finále mistrovství světa v Eugene to dvaadvacetiletá McLaughlinová dokázala o závratných 73 setin. Obdržela za to vedle obvyklé prémie 70 000 dolarů za titul také bonus ve výši 100 000 dolarů za překonání rekordu na MS.

"Myslím, že tam pořád lze udělat víc," uvedla McLaughlinová. Hovořila o tom i proto, že se hned začalo spekulovat, že by po senzačním prolomení hranice 51 sekund mohla změnit disciplínu a čelit novým výzvám. Čtvrtce s překážkami se chce ale věnovat i nadále, byť se vyloženě nabízí její přechod na hladkou čtvrtku, na níž by pátečním finálovým časem v překážkovém závodě vybojovala v Eugene sedmé místo.

Je nám líto, video expirovalo.
Světový rekord McLaughlinové v běhu na 400 metrů překážek

Svěřenka Boba Kerseeho, jež je i olympijskou vítězkou a mistryní světa ve štafetě na 4x400 metrů, připustila, že o budoucnosti s trenérem mluvila ještě před mistrovstvím světa. "Bobby stále přichází s novými nápady. Jednou bychom třeba mohli dělat hladkou čtvrtku, nebo i 100 metrů překážek. Trenér ale říká, že si mám opravdu užívat čtvrtku překážek, dokud to dělám, a pak, až se budu chtít posunout, jít od toho," uvedla.

Setrvání americké soupeřky u překážek si přeje nejlepší Evropanka Femke Bolová. Čerstvou vicemistryni světa McLaughlinová motivuje. "Nutí mě běžet taky rychleji a víc se snažit," řekla evropská rekordmanka. "A závody jako ten dnešní jsou úžasné. Bylo to šílené. Byla na konci tak strašně daleko, až jsem skoro začala pochybovat, že běžím dobře. Když jsem pak viděla ten čas, pomyslela jsem si: 'Wow, to leccos vysvětluje'," líčila Bolová, jež vybojovala stříbro s odstupem 1,59 sekundy.

Její čas 52,27 by ještě před třemi lety znamenal světový rekord. Tehdy už dlouhých 16 let byla držitelkou historického maxima Ruska Julija Pečonkinová, než její čas 52,34 na konci července 2019 překonala Dalilah Muhammadová (52,20). Američanka pak o necelé tři měsíce později na MS v Dauhá ubrala ještě další čtyři setiny, přičemž tehdy ve finále ještě o sedm setin McLaughlinovou porazila.

McLaughlinová pak ale zahájila spolupráci s koučem hvězd Kerseem, a když se sportovní svět vrátil po koronavirové pauze k normálu, stala se z ní nová a suverénní vládkyně disciplíny. "Všechno je to jenom o tréninku a důvěře v trenéra. To vás pak žene po celém oválu," řekla McLaughlinová.

Na loňské domácí olympijské kvalifikaci prolomila hranici 52 sekund (51,90), ve finále v Tokiu ubrala dalších 34 setin a na letošním domácím šampionátu ještě pět. Nyní opět v Eugene, kde zaběhla tři ze čtyř rekordů, ohromila časem, který začíná číslicí 50. "Já rozhodně věřila, že to jde (běžet pod 51). A po tomhle závodě si myslím, že i pod 50 je možné," řekla bývalá rekordmanka Muhammadová, jež při obhajobě zlaté medaile obsadila třetí místo časem 53,13.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články