Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

"Doják" na MS v atletice. Hlasatelův syn se stal šampionem

Nikdo se nemohl divit, když se Geoffu Wightmanovi, který během atletického mistrovství světa v americkém Eugene působí jako komentátor na stadionu, draly po finále patnáctistovky slzy do očí. Do mikrofonu totiž mohl pronést větu: "Tohle je můj syn a je to mistr světa.”

Geoffův syn Jake rozhodně nepatřil mezi největší favority a tempo závodu také udával hlavně olympijský vítěz Jakob Ingebrigtsen společně se spolufavorizovanými Keňany. 

Jenže Wightman, jehož dosud největším úspěchem byl evropský bronz z roku 2018, v závěru sebral odvahu, zaútočil v poslední zatáčce, a nakonec cílem proběhl jako první, a to dokonce v nejlepším světovém čase sezony 3:29,23.

V tom okamžiku se na obří obrazovce na stadionu objevil – pro mnohé na první pohled nepatřičně – záběr na hlasatele Geoffa Wightmana, který okamžitě celou věc vysvětlil do mikrofonu.

"Musím vám říct, proč teď kamera zabírá mě. To je můj syn, trénuju ho a teď je mistr světa," pronesl Geoff, bývalý výborný maratonský běžec a také majitel hlasu znějícího po desetiletí na atletických stadionech.

"Doufám, že tohle je vrchol jeho hlasatelské kariéry. I když pravděpodobně by řekl, že to byl Mo Farah (při triumfech na 5000 a 10 000 metrů) na olympiádě v Londýně 2012," podotkl Jake Wightman.

"Komentoval tolik mých špatných závodů, že tenhle zřejmě potřebuje oslavit. Je docela fajn mít otce, který komentuje závody, a to, že byl součástí mojí cesty až do tohoto bodu, a dokonce součástí toho závodu, je asi v jakémkoliv sportu rarita," dodal osmadvacetiletý mistr světa.

"Když jsem s ním mluvil, byl velmi šťastný. Jsem rád, že trochu ukázal emoce. Je nádhera, že se projevila práce, kterou udělal, aby mě dostal na tohle místo, protože už se to nemusí nikdy opakovat. Sport se hrozně rychle vyvíjí," pokračoval.

Stejně jako Geoff, ani jeho syn Jake neskrýval po závodě dojetí a překvapení ze svého úspěchu. "Napadlo mě, že to zkusím. I kdybych měl skončit čtvrtý. Šel jsem do toho, že se pokusím zvítězit. Cítil jsem se dobře a vytušil šanci," řekl Wightman. "Než mi tohle dojde, dlouho to potrvá. Možná až po konci kariéry," pravil.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články