Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Extrémní počasí, liduprázdné tribuny. Atletický šampionát pod palbou kritiky

Dalo se to očekávat. A obavy se naplnily. Pořadatelé dokonce ani nezveřejňují údaje o návštěvnosti. Zatímco v Londýně před dvěma lety burácelo i padesát tisíc diváků, v Dauhá jich nezřídkakdy šumí jen několik stovek. Sportovcům se komorní atmosféra nezamlouvá. Ani počasí podle předpokladů atletům nepřeje. Podle dvojnásobného olympijského vítěze a čtyřnásobného mistra světa Haileho Gebrselassieho mohly maratonkyně v katarském vedru zemřít.

Poloprázdné ochozy stadionu v Dauhá
zdroj: ČTK/PA

"Je to katastrofa, že na tribunách nikdo není," nebral si servítky vícebojařský světový rekordman Kévin Mayer z Francie.

Když Dauhá tehdy ještě neúspěšně kandidovalo na pořádání MS 2017, přišlo s heslem "Žádná prázdná sedadla."

Nepovedlo se. Značnou část čtyřicetitisícových ochozů pořadatelé zakryli plachtami a i ten zbytek většinou zeje prázdnotou. Na dlouhé běhy chodí skupiny etiopských a keňských fanoušků, početná byla skupina z Jamajky.

Například na ženskou stovku, která uzavírala nedělní program, ale nezbyl v ochozech téměř nikdo. "Viděla jsem to, je to hrozně smutné. Je prostě otázka, jestli takovéhle vrcholné akce dávat do těchto zemí. Kdyby to bylo někde v evropské zemi, tak by o to byl mnohem větší zájem. Je to prostě velká soutěž, a když nepřijdou diváci, tak je to takové smutné," uvedla česká medailová naděje Zuzana Hejnová.

Pořadatelé v tiskové zprávě uvedli, že první dva dny šampionátu byla "solidní" návštěvnost 70 a 67 procent z volných vstupenek. "Třetí den ale čísla klesla pod 50 procent, což souvisí se začátkem pracovního týdne v Kataru," uznali. Absolutní čísla ale stále nezveřejnili.

A co komerční pohled?

Oštěpařský světový rekordman Jan Železný s podobnou návštěvností počítal. "V těchto zemích to není nic neobvyklého. Je škoda z toho pohledu, že teď ty výkony jsou excelentní - tyčka, trojskok, dálka, to jsou výjimečné výkony. Kdyby to bylo jinde, kde by byl plný stadion, bralo by se to tak, že je teď atletika úplně nahoře," řekl nynější trenér.

Připomněl ale, že z komerčního pohledu je důležitější sledovanost u televizních obrazovek. "Vždycky záleží, jak to vyjde v televizi, jestli se lidé budou dívat. A to záleží na výkonech, komentátorech. Když jsem byl ve výboru MOV, říkalo se, že velké stadiony jsou zbytečné. Je důležitá sledovanost diváků. Ta přináší benefity v podobě peněz sponzorů," uvedl trojnásobný olympijský vítěz Železný.

Martyrium mimo stadion

Velké rozdíly teplot mezi vnitřními a venkovními prostory byly dopředu avizované. Přesto je klimatizovaný stadion novou zkušeností. "Moc mi to tady nesedí. To nemá s atletikou, kterou známe, vůbec nic společného. Tady vlastně nejste venku. A já jsem ráda na vzduchu. Tady jste pod fukarem klimatizace. Střídavě to fouká, je to nepříjemné," popsala své pocity po úspěšné kvalifikaci oštěpařek Barbora Špotáková.

Copak stadion, ale soutěže mimo něj… Sobotní maraton žen startoval kvůli lepším podmínkám o půlnoci, nicméně vinou vysoké vlhkosti si vytrvalkyně mohly připadat jako ve čtyřicetistupňovém vedru. Z 68 závodnic 28 vzdalo, tři desítky zkontrolovali lékaři a jedna byla krátce hospitalizována.

"Byla chyba pořádat šampionát v takovém vedru v Dauhá, zvlášť maraton. Jako člověk, který se pohybuje ve sportu mnoho let, to považuju za nepřijatelné," řekl Gebrselassie. "Bůh odpusť, ale v takovém počasí mohli lidé umírat," dodal bývalý světový rekordman v maratonu.

"Měli z toho udělat půlmaraton nebo disciplínu z tohoto šampionátu úplně vyřadit, když tu panují takové podmínky," uzavřel šestačtyřicetiletý Gebrselassie.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články