Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Bývalý kouč Faraha Salazar dostal čtyřletý trest za doping

Trénoval Mo Faraha, Matthewa Centrowitze nebo Galena Ruppa. Trenér elitních atletických vytrvalců Antonio Salazar teď dostal od Americké antidopingové agentury (USADA) čtyřletý distanc za doping. Jednašedesátiletý kubánský rodák podle ní porušoval dopingová pravidla v roli šéfa tréninkové skupiny Nike Oregon Project (NOP).

zdroj: ČTK/AP/ autor: Matt Dunham

USADA během čtyřletého vyšetřování zjistila, že Salazar obchodoval se zakázaným testosteronem a pomáhal některým svým svěřencům ovlivňovat antidopingové kontroly. Čtyřletý distanc dostal také endokrinolog NOP Jeffrey Brown.

Šéf USADA Travis Tygart ocenil informace, které dostali jeho vyšetřovatelé od nejmenovaných sportovců. "Měli odvahu promluvit a odhalili pravdu. Pánové Salazar a Brown svou prací v Nike Oregon Projectu ukázali, že vyhrávání je pro ně důležitější než zdraví sportovců, které se zavázali chránit," uvedl Tygart.

Salazar porušování dopingových pravidel odmítl a uvedl, že vždy dbal na to, aby byl v jeho tréninkovém centru dodržován kodex Světové antidopingové agentury (WADA). "Oregon project nikdy nepovolil a nepovolí doping. Odvolám se a těším se, že v tomto nespravedlivém a vleklém procesu vyjde pravda konečně najevo," řekl trojnásobný vítěz Newyorského maratonu z počátku 80. let.

Je nám líto, video expirovalo.
Kouč Salazar dostal čtyřletý trest za doping

Vzhledem k tomu, že trest vstoupil v platnost okamžitě, rozhodla se americká atletická federace odebrat Salazarovi akreditaci na MS, kde doprovází své atlety. K jeho svěřencům patří Sifan Hassanová, jež získala zlato v běhu na 10 000 metrů, a Donavan Brazier a Clayton Murphy, které čeká finále na 800 m.

Čtyřnásobný olympijský vítěz a šestinásobný mistr světa Farah přestal se Salazarem spolupracovat v roce 2017, kdy se rozhodl po ukončení kariéry na dráze vrátit do Anglie.

Firma Nike má s tréninkovým centrem v Oregonu, jež je primárně určeno pro americké vytrvalecké hvězdy, uzavřen kontrakt na 26 let a 460 milionů dolarů (10,9 miliardy korun).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články