Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

Cachová je po prvním dnu šestá, sedmiboj vede Johnsonová-Thompsonová

Po prvním dnu sedmiboje je na atletickém mistrovství Evropy v Berlíně v čele britská halová mistryně světa Katarina Johnsonová-Thompsonová. Díky vynikající závěrečné dvoustovce předstihla olympijskou vítězku a mistryni světa Nafissatou Thiamovou z Belgie. Kateřina Cachová byla po dvou disciplínách třetí, po přece jen slabší kouli a dvoustovce klesla na šesté místo.

Kateřina Cachová
zdroj: ČTK/AP/Matthias Schrader

Osmadvacetiletá česká sedmibojařka, obhajující šesté místo z roku 2016 z Amsterodamu, vstoupila do dvoudenní soutěže skvěle a v úvodu na překážkách vyrovnala své letošní maximum z Götzisu časem 13,29 sekundy.

To ji vyneslo na druhé místo za Němku Louisu Grauvogelovou. Ve výšce si dokonce vyrovnala osm let starý osobní rekord 185 centimetrů, což byl třetí nejlepší výkon ze všech sedmibojařek.

Koule je pro ni kritickou disciplínou, ale handicap se snažila co nejvíc zmenšit. V druhé sérii si o dva centimetry zlepšila letošní maximum na 12,71 m, ale hned 17 soupeřek bylo lepších a Němka Carolin Schäferová, stříbrná z mistrovství světa, ji odsunula na čtvrté místo.

I na dvoustovce byla Cachová v čase 24,25 o 21 setin rychlejší než v Götzisu, ale na udržení čtvrté příčky to nestačilo.

Po prvním dnu byla spokojená. "Dlouho se mi nepovedlo takhle závodit na vrcholné akci, sezoňáky a osobák potěší," pochvalovala si.

Nadšená byla hlavně z výšky. "Takhle se mi strašně dlouho nepovedla, po osmi letech jsme si vyrovnala osobák, což mě nakoplo."

Thiamové se start příliš nepovedl. Překážky nejsou její silnou zbraní, ale čas 13,69 byl hluboko i pod jejími možnostmi. Zařadil ji až na 14. místo a v té chvíli bylo rozhodnuto, že z útoku na 7000 bodů nic nebude.

Ani ve výškařském sektoru, kde by Thiamová mohla s 201 centimetry bojovat o medaile mezi specialistkami, se jí tolik nedařilo. Zdolala jen 191 centimetrů, stejně jako její britská soupeřka Katarina Johnsonová-Thompsonová. Halová mistryně světa z Birminghamu tak po dvou dílech seriálu vedla.

Po vrhu koulí ji však už Thiamová jasně předstihla a díky osobnímu rekordu 15,35 si zajistila stobodový náskok. Obhájkyně evropského zlata Anouk Vetterová z Nizozemska předvedla druhý nejdelší vrh 14,79 a z jedenáctého místa se podobně jako Rakušanka Ivona Dadicová posunula těsně za Cachovou. V závěrečné disciplíně prvního dne pak šly obě před českou sedmibojařku.

Nejrychlejší dvoustovku předvedla podle očekávání Johnsonová-Thompsonová s časem 22,88 a vrátila se do čela se skvělým součtem 4017 bodů. Favorizovaná Thiamová na ni ztrácí 87 bodů a v pátek bude mít co dohánět.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články