Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Maslák: Do Ria se strašně těším. Snad tam ale něco udělají s kriminalitou

Praha – Loni se musel při přípravě kvůli problémům se stehenním svalem omezovat. Letos je Pavel Maslák s přípravou na sezonu prozatím spokojený. Sice v úvodních závodech úplně nesplnil plány, ale největší vrcholy jsou teprve před ním, obhajoba zlata na halovém mistrovství světa a poté olympiáda. Startu v Riu de Janeiru se už nemůže dočkat, ale přiznává, že má mírné obavy z bezpečnosti.

Sport
zdroj: ČT4

Ve spojitosti s Rio de Janeirem si většina lidí vybaví sambu, karnevaly, pláže. S nejslavnějším brazilským městem je však spojena i vysoká kriminalita. Násilí, krádeže, pouliční gangy či vraždy za bílého dne nejsou ničím neobvyklým. Mírné obavy z případných problémů má před blížící se olympiádou i Maslák. "Doufám, že to vyřeší a nebude to tam tak horké jako v současnosti," prozradil.

Pokud ale pomine kriminalitu, olympiády v Riu se již čerstvě pětadvacetiletý čtvrtkař už nemůže dočkat, i když přiznává, že podmínky na místě zatím podrobněji nestudoval. "Viděl jsem nějaká videa a vesnice na nich vypadala hezky. Krásná jsou i závodiště," řekl.

Maslák se účastnil i poslední olympiády v Londýně v roce 2012 a má na ni krásné vzpomínky. Na čtyřstovce se jako první Čech v historii dostal pod 45 sekund (44,91) a po vypadnutí v semifinále obsadil konečnou desátou příčku. Do Ria tak odjede s cílem ještě o nějaké místo svůj výsledek vylepšit. "Uspokojilo by mě lepší umístění než v Londýně, výborné by bylo finále," přiznal s úsměvem.

Je nám líto, video expirovalo.
Maslák: Na olympiádě bych chtěl vylepšit umístění z Londýna. Výborné by bylo finále

Na Rio se Maslák začne připravovat od 29. března, kdy odletí již potřetí během posledních několika měsíců na soustředění do Jihoafrické republiky. Z ní se vrátí na začátku května a následovat bude domácí trénink a objíždění závodů po Evropě. V nich nebude ale mít přehnané očekávání na výsledky, jelikož vrchol formy by měl přijít až na olympiádě.

Vynechat halu by byla blbost

Před odletem do JAR na českého reprezentanta čeká ještě druhý vrchol sezony. Na halovém mistrovství světa v Portlandu, kde bude obhajovat zlatou medaili. Maslák přemožitele pod střechou na vrcholových akcích nenašel od roku 2013 a svoji sérii by chtěl natáhnout i v Americe.

"Nebude to ale jednoduché. Doufám, že plno lidí halu vynechá kvůli pozdnímu termínu. Největší favorité halu ani nechodí, takže by to mohlo být o něco lehčí. Sám jsem přemýšlel zda jet, ale pro mě je hala lepší než venek a obhajuji, takže by bylo blbé se nezúčastnit, řekl běžec, jenž v současnosti drží desátý nejlepší čas sezony.

Se startem do roku 2016 Maslák může být zatím spokojený. Po povedeném soustředění mu vyšly i mítinky v Irsku a Skotsku, které ovládl. Jedinou kaňkou je tak pouze fakt, že se ani na jednom z podniků nedostal pod 46 sekund.

"Chtěl jsem oba časy pod 46, jelikož jsem tak začínal loni. Na tréninku to vypadalo dobře, takže jsem věřil, že to bude jasné. Ani jeden závod však nebyl tak plynulý, jak bych potřeboval. Měl jsem problémy na seběhu," dodal.

Maslák přesto může být se startem do roku spokojený. Doba, kdy bude potřeba zaběhnout výborné časy, totiž teprve přijde.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články