Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Mají zákaz, přesto závodili. Tři ruští atleti nerespektovali vyloučení od IAAF

Moskva – Minimálně tři ruští atleti nerespektovali rozhodnutí IAAF a navzdory vyloučení národní federace ze všech mezinárodních soutěží kvůli porušování antidopingového kodexu startovali v závodech. Jedním z hříšníků je Viktor Ugarov, jenž v neděli vyhrál maraton v japonské Kanazawě. Jména dalších dvou atletů zatím nebyla zveřejněna.

Maraton v japonské Kanazawě
zdroj: ČTK/AP/ autor: Takayo Kubo

Informaci přinesl ruský atletický svaz. Od IAAF prý dostal vyrozumění, že se tři ruští atleti zúčastnili 14. a 15. listopadu maratonských nebo jiných závodů, což znamená porušení suspendace. Ugarov už byl z maratonu v Kanazawě diskvalifikován a od organizátorů nedostane startovné ani prémie. Všem provinilcům nyní hrozí disciplinární řízení.

IAAF v minulém týdnu pozastavila Rusku členství na základě zprávy vyšetřovací komise Světové antidopingové agentury WADA, podle níž se v ruské atletice dopovalo s podporou státu, ničily se uložené vzorky nebo za úplatu zatajovaly pozitivní výsledky testů. Ruští atleti přijdou o účast na březnovém halovém MS a hrozí jim, že nebudou startovat ani na olympijských hrách v Riu de Janeiro.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články