Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Mäki, Vondrová, ale také Warholm. Do Rabatu dorazí Diamantová liga

Kristiina Mäki a Lada Vondrová se večer představí na diamantovém mítinku v Rabatu. Největším tahákem bude návrat olympijského vítěze a světového rekordmana na 400 metrů překážek Karstena Waholma, který se postaví na start poprvé od loňského září. Přímý přenos mítinku sledujte od 20:00 na ČT sport Plus.

Lada Vondrová
zdroj: ČTK autor: Pryček Vladimír

Mäki bude v tomto ročníku elitního atletického seriálu závodit podruhé, v Birminghamu skončila zklamaná na desátém místě. Pak se ale dobře naladila na úterní Zlaté tretře, kde finišovala v čase 4:04,17, což je její druhý nejlepší výkon kariéry. "Konečně můžu říct, že jsem se závodem spokojená. Po těch posledních dvou nevydařených závodech bylo těžké si věřit, že zaběhnu něco rychlejšího," uvedla po mítinku v Ostravě, kde obsadila jedenáctou příčku.

Sedmá na Zlaté tretře skončila Vondrová, pro kterou to byla první venkovní čtvrtka v sezoně. Ostravský čas 52,03 bude mít dvaadvacetiletá běžkyně šanci vylepšit při nedělním mimořádném startu mezi elitou. Pozvánku na Diamantovou ligu dostala Vondrová dvakrát v roce 2020, kdy v obou mítincích obsadila pátou příčku. Tehdy ale bývala slabší konkurence, protože atleti ze zámoří v Evropě prakticky nestartovali kvůli koronavirovým omezením. Atmosféru Diamantové ligy ještě Vondrová okusila při finále v roce 2019 v Curychu, kde se zúčastnila vloženého závodu pro mladé čtvrtkařky.

Nejsledovanějším mužem nedělního mítinku by měl být Warholm. Norský suverén od památného olympijského finále, v němž vylepšil vlastní světový rekord na 45,94 sekundy, běžel dlouhé překážky jen dvakrát. Loni vyhrál finále Diamantové ligy i mítink ISTAF v Berlíně. Letos šestadvacetiletý překážkář úplně vynechal halu a venku začne naostro hned na Diamantové lize.

Na výhru z Eugene bude na stovce navazovat sprinterská královna OH v Tokiu Jamajčanka Elaine Thompsonová-Herahová. Ve výšce bude znovu závodit Ukrajinka Jaroslava Mahučichová, která před týdnem v Eugene jako první žena letos skočila dva metry. Nevydařené vystoupení z Birminghamu, kde překonala pouze 430 centimetrů, bude chtít napravit olympijská vítězka ve skoku o tyči Katie Nageotteová. Znovu se utká s momentálně úspěšnější americkou krajankou Sandi Morrisovou.

V dálce je po absenci na Zlaté tretře ve startovní listině olympijský vítěz Miltiadis Tentoglu z Řecka. Utká se s vítězem z Ostravy Kubáncem Maykelem Massóem i lídrem letošních světových tabulek, kterým je švýcarský vícebojař Simon Ehammer.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články