Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Korunu nejlepšího atleta světa získá nováček. Favorité jsou rekordmani Kipchoge a Mayer

Žádná stará známá jména. Mužská anketa o nejlepšího světového atleta bude mít nového vítěze. Keňský vytrvalec nebo francouzský desetibojař? Největšími favority jsou Eliud Kipchoge a Kévin Mayer, kteří se shodou okolností ve stejný den 16. září postarali o fantastické světové rekordy.

Eliud Kipchoge
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst autor: Tilo Wiedensohler

Kipchoge v Berlíně zaběhl maraton za 2:01:39, Mayer v Talence nasbíral 9126 bodů. V desetičlenné nominaci světové federace IAAF není nikdo z držitelů ocenění z minulých let včetně obhájce, katarského výškaře Mutaze Issy Baršima, a tak mají oba velkou šanci.

Mayer, který v zimě vyhrál sedmiboj na halovém mistrovství světa, ale na letním mistrovství Evropy vyhořel po třech přešlapech v dálce, je jedním ze dvou Evropanů v nominaci. Doplňuje jej švédský tyčkařský talent, mistr Evropy a juniorský světový rekordman Armand Duplantis.

Keňa má ve výběru dokonce trojí zastoupení ještě zásluhou mílaře Timothyho Cheruiyota a čtvrtkaře či půlkaře Emmanuela Korira. Spojené státy americké mají želízka ve sprinterech Christianu Colemanovi, který v zimě překonal halový světový rekord na 60 metrů časem 6,34, a Noahu Lylesovi.

Na hlasování se vedle atletických funkcionářů mohou podílet také fanoušci prostřednictvím sociálních sítí. Hlasování bude uzavřeno 13. listopadu a pak bude zveřejněno pět finalistů. Vítězové ankety o světového atleta roku budou vyhlášeni na galavečeru 4. prosince.

Mužská nominace na nejlepšího světového atleta:

Timothy Cheruiyot (Keňa/1500 m a míle), Christian Coleman (USA/60 a 100 m), Armand Duplantis (Švéd./tyč), Eliud Kipchoge (Keňa/maraton), Emmanuel Korir (Keňa/400 a 800 m), Noah Lyles (USA/100 a 200 m), Luvo Manyonga (JAR/dálka), Kévin Mayer (Fr./sedmiboj a desetiboj), Abderrahman Samba (Katar/400 m př.), Tomas Walsh (N. Zél./koule).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články