Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Konec kariéry se odkládá. Překážkář Svoboda se vrací na dráhu

Praha – Skoro tři roky překážkář Petr Svoboda nezávodil, ale v letošní halové sezoně chystá návrat, byť o něm mluví velmi opatrně. Jeho třikrát operovaná noha, o kterou kvůli zánětu málem přišel, je už naprosto v pořádku a český rekordman v hale i venku je v tréninkové zátěži. Halový mistr Evropy z roku 2011 přitom ještě v září loňského roku mluvil o konci kariéry.

Petr Svoboda
zdroj: ČT4

Právě zlaté HME v Paříži bylo dosud posledním Svobodovým velkým závodem. Překážkář se ocitl na zenitu kariéry, ale bolavá pata a achilovka ho přinutily vrátit se z následného soustředění na Kanárských ostrovech. Po více než roce neúspěšné léčby Svoboda vyhledal proslulého mnichovského odborníka Hanse-Wilhelma Müllera-Wohlfahrta. Ani jeho léčba homeopatiky ale nezabrala, naopak se do achilovky dostal zánět.

Svobodovi hrozila otrava krve a loni v zimě mu šlo dokonce o život. "Kdyby přišel o několik hodin později, přišel o nohu," shodli se tehdy Vladislav Hospodár a Pavel Kolář, kteří mu končetinu zachránili další operací. Jenže problémy neustávaly a překážkář před několika měsíci dokonce připustil konec kariéry.

Od té doby se ale situace nečekaně v dobré obrátila. Na podzim už Svoboda věděl, že operovaná noha je v pořádku. "Trénuji a dokonce běhám rychle a překážky v tretrách," řekl Svoboda. Jenže tři roky přetěžoval druhou končetinu, která se ozvala. A Svoboda s ní byl už dvakrát opět v Mnichově, kde znovu dostal injekce. "Prý to není nic vážného, už bych tam jet neměl, mělo by se to uklidnit," věřil Svoboda.

Petr Svoboda
zdroj: ČTK

Navenek se atlet uklidňuje, ale strach, že se zase něco v jeho kariéře pokazí, cítí. "Za ty tři roky jsem si ale už užil tolik bolesti, že mě nějaký menší problém už nerozhodí," uvedl. I proto věří, že v nejbližších dnech se opět postaví na start závodu. "Až při tréninku ucítím, že to má smysl, že to je rychlé, zkusím to," prohlásil. Chce si vyzkoušet závodní atmosféru ještě před mistrovstvím republiky, které se koná v polovině února.

V případě úspěchu by se chtěl pokusit i o limit na halové mistrovství světa do Sopot. Ten je 7,74 sekundy, uzávěrka nominace je 20. února. A Svobodu nutí vyběhnout i závazek k Olympu Praha, který ho tři roky podporuje. "Ale chci hlavně i kvůli sobě už zase závodit," uvedl. "Chci se vrátit, chci ještě něco dokázat, ale obrovský strach z dalších problémů mě svazuje. Ta touha vyhrávat ale zůstala," prohlásil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články