Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Český pohár Skupiny ČEZ Veltrusy

Překážkář Svoboda ještě nekončí, čas si dává do března

Praha – Petr Svoboda s vrcholovou kariérou ještě nekončí. Nezdolný český atlet dva roky bojuje s úponem achilovky. Ještě na jaře roku 2011 patřil k absolutní evropské špičce v běhu na 110 m překážek, nyní nastávají rozhodující chvíle: buď zraněnou patu do března doléčí, nebo definitivně s milovanou atletikou skončí.

Petr Svoboda
zdroj: ČT4

Po návratu z dovolené poskytl Svoboda médiím rozhovor. Vypadalo to, že se definitivně návratu k vrcholové atletice vzdal, ale zápas prý ještě není u konce. "Do března bych chtěl bojovat s mou nohou, aby se to zlepšilo. Když se to nestane, budu nucen kvůli zdraví ukončit kariéru," prohlásil nyní ve Sportovních zprávách.

Halový mistr Evropy z Paříže toužil po účasti na olympiádě v Londýně. Všechno tomu chtěl podřídit. "Nejhorší na tom bylo, že olympiáda víceméně může za ty problémy, protože tak moc jsem na ni chtěl jet, že jsem uspěchával některé věci, které jsem neměl a nemusel. Olympiáda je boj, který jsem prohrál sám se sebou," uvedl Svoboda. "Každý den byl pro mě peklo. Šlapal jsem jenom na kole, udržoval jsem fyzičku, koukal jsem na členy naší skupiny, jak trénují a běhají překážky," popsal těžké životní chvíle.

Petr Svoboda:

"Věřím v zázrak. Nechce se mi přestat bojovat. Neumím prohrávat, obzvlášť sám se sebou."

Stav zraněné paty se nelepšil, do nohy se dostala infekce. Nechybělo mnoho a Svoboda přišel o nohu. V té chvíli nepomýšlel na vrcholné závody, ale na obyčejnou schopnost chodit. Pak se zranění začalo zlepšovat. "Jenomže s jídlem roste chuť. Bavilo mě vyhrávat a teď se nechci smířit s tím, že se na start vůbec nepostavím… Tak mě to láme," prohlásil Svoboda.

Ve spolupráci se špičkovými lékaři a fyzioterapeuty udělali razantní změnu v léčbě. Teď může Svoboda chodit a mírně poklusávat. "Je to všechno, co zvládne každý nesportovec. Jsou dny, kdy si můžu jít zaběhat, vrátím se a je to super. Za hodinu mi ta noha najednou nateče. Občas si připadám, že mám smůlu, že nikdo ani neví, co to je," řekl.

Přichází rozhodující období. Změna léčby mu dodává optimismus. "Je to změna, která je k lepšímu. Strašně dlouho během léčby nedocházelo k takovému zlepšení jako teď. Sebedůvěra i důvěra v léčbu je vyšší," uzavřel český rekordman.

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Petr Svoboda o své kariéře
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články