Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Jasný signál pro ostatní, zdůvodnil výši disciplinárního trestu pro Okagbareovou ředitel AIU Clothier

Disciplinární trest v délce deseti let dostala nigerijská sprinterka Blessing Okagbareová. Potrestání přišlo za vícečetné provinění před olympijskými hrami v Tokiu a za odmítnutí spolupráce při vyšetřování. "Je to jasný signál proti úmyslným a koordinovaným pokusům o podvádění na nejvyšší úrovni v našem sportu," prohlásil šéf Jednotky pro bezúhonnost atletiky (AIU) Brett Clothier.

Blessing Okagbareová
zdroj: Reuters autor: Phil Noble

Třiatřicetiletá Afričanka měla vloni v létě dva pozitivní testy na dvě různé zakázané látky. Vedle nejprve odhaleného růstového hormonu z července, kvůli němuž na poslední chvíli přišla o olympijské semifinále na 100 metrů, bylo později v červnovém vzorku z Nigérie nalezeno EPO.

Podle vyjádření WA dostala Okagbareová pětiletý trest za užití několika nepovolených substancí. Druhou polovinu trestu jí disciplinární komise AIU udělila za odmítnutí spolupráce při řešení svého případu.

AIU došla k závěru, že se Okagbareová před olympijskými hrami zapojila do organizovaného dopingového programu. To považuje za přitěžující okolnost, a sáhla proto k přísnějšímu než obvyklému čtyřletému trestu. 

Okagbareová, jež na OH v Pekingu 2008 získala stříbro v dálce, patřila před svým čtvrtým olympijským startem v Tokiu do širšího okruhu uchazeček o medaili na 100 metrů. Na olympiádě ještě stihla nastoupit do rozběhů, před semifinále ale přišlo z laboratoře vyrozumění o pozitivním testu a AIU jí s okamžitou platností předběžně zastavila činnost. Závodit měla i na dvoustovce a ve štafetě.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články