Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Japonka Kitagučiová obdivuje české oštěpařky a touží po olympijské medaili

Vloni na mistrovství světa zaujala neskrývaným obdivem k českým oštěpařkám. Letos na olympijských hrách v Tokiu by se s nimi už chtěla utkat o medaile. Japonka Haruka Kitagučiová na tom tvrdě pracuje pod vedením českého trenéra Davida Sekeráka.

Je nám líto, video expirovalo.
Japonskou vycházející hvězdu mezi oštěpařkami trénuje český trenér

Za vznikem japonsko-české spolupráce stála náhoda. Kitagučiová hledala trenéra a Davida Sekeráka potkala na oštěpařské konferenci ve Finsku. Domluvili se téměř okamžitě.

"Davidovi jsem řekla, že chci hodit 68 metrů a chtěla bych medaili na olympijských hrách v Tokiu," měla jasno cílevědomá atletka.

Pod vedením českého kouče, se kterým se více než rok připravuje střídavě v Japonsku a v Domažlicích, hodila v závěru října národní rekord 66 metrů. A to i přes velké rezervy.

"Rozběh byl mizerný, trošku má víc kil, ale na to je ještě čas někdy do května, abychom zhubli 3 až 4 kilogramy a byli jsme rychlejší," nastínil Sekerák.

Kitagučiová se chce na domácí olympiádě vyhnout zklamání, které si prožila na loňském světovém šampionátu. V Dauhá skončila třináctá, když ji z finále na poslední chvíli vyřadila Irena Šedivá. Přesto 21letá Japonka zášť necítila a při boji o medaile fandila v hledišti s českým koučem a českými vlaječkami na tváři.

"Já ohromně respektuju české oštěpařky, Špotákovou, Ogrodníkovou, Šedivou – jsou to skvělé sportovkyně a jsem moc ráda, že se v jejich zemi můžu učit," dodala japonská rekordmanka.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články