Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Isinbajevová v čele ruské atletiky nebude. Šéfem bude Šljachtin

Moskva - Kontroverzní volba Jeleny Isinbajevové do čela ruské atletiky, o které se mluvilo v posledních dnech, se nakonec neuskutečnila. Ruská tyčkařka den před volbou odstoupila, místo ní se stal předsedou národního svazu dočasný šéf Dmitrij Šljachtin.

Jelena Isinbajevová se loučila stylově - doma a se zlatou medailí
zdroj: ČTKITAR-TASS autor: Stanislav Krasilnikov

Devětačtyřicetiletý bývalý atletický trenér a v současnosti ministr sportu Samarské oblasti obdržel v dnešní volbě 36 hlasů, o pět více než jeho protikandidát Andrej Silnov. Hlavním úkolem staronového předsedy v nadcházejícím čtyřletém období bude vyvést ruskou atletiku ze stínu obřího dopingového skandálu.

Jednou z kandidátek na post předsedy byla původně i bývalá hvězdná tyčkařka Jelena Isinbajevová, ta ale den před volbou kandidaturu stáhla kvůli možnému střetu zájmů. V tomto týdnu byla dvojnásobná olympijská vítězka a světová rekordmanka, která kvůli plošnému zákazu ruských atletů přišla o olympijské hry v Riu de Janeiro a následně ukončila kariéru, jmenována do čela dozorčí rady Ruské antidopingové agentury (RUSADA).

Státem podporovaný systematický doping odhalila na základě několika výpovědí samotných atletů a funkcionářů Světová antidopingová agentura WADA. Na základě toho Mezinárodní atletická federace IAAF vloni v listopadu suspendovala ruský svaz, od té doby nemohou ruští atleti startovat na mezinárodních soutěžích. Už v únoru po téměř čtvrtstoletí ve funkci rezignoval dosavadní předseda svazu Valentin Balachničev.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články