Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 5x trenér

Hlavně chci být zdravá a posouvat osobáky, říká před sezonou talentovaná Malíková

Platí za největší současnou naději české atletiky. Čtvrtkařka Barbora Malíková se chystá na sezonu, v níž chce opět posouvat svá maxima. Zatím jede v tempu, co rok to zlato. Před dvěma lety se stala světovou dorosteneckou šampionkou a loni evropskou.

Na nadcházející sezonu se připravovala ve Španělsku, v městě Salou, které náleží do katalánské provincie. "Je to plus minus dvě hodiny od Barcelony. Soustředění proběhlo bez většího zranění. Odtrénovali jsme, co jsme potřebovali," pochvaluje si sedmnáctiletá atletka, která byla hostem Sportovních zpráv.

Posouvat výkony jí pomáhá kvalitní tréninková skupina. "Náročnější bylo jen dojíždění na stadion do Tarragony, který byl deset kilometrů od hotelu. Jinak jsme dali cíle, které jsme měli. V přípravě Barči pomohli sparingové Adam Groda, Tadeáš Formánek a Jakub Holuša," povídá trenérka Jana Gellnerová.

V minulém roce získala evropský dorostenecký titul na čtyřstovce, potvrdila roli favoritky i na Olympijských hrách mládeže v Buenos Aires. Náročná sezona ji dohnala poté v zimě. "Každý sportovec je na tom podobně. Na soustředění jsem měla akorát menší problémy s mou šlachou, kterou jsem měla natrženou přes halovou sezonu. Už se ale dostávám dál a skoro nezlobí," usmívá se opavská čtvrtkařka.

Je nám líto, video expirovalo.
Malíková: Osmistovka? Až za pár let, teď na ni nemám chuť ani náladu

I když zatím čtvrtkařka. Plán je posunout se na dvojnásobnou distanci. "Barča se tomu hrozně brání, ale osmistovka by měla být její trať," míní Gellnerová. "Až za pár let. Teď na ni nemám chuť a náladu, ale určitě se k ní časem dostanu," odpovídá s úsměvem Malíková své trenérce.

Nyní předvádí výborné výkony na 400 metrů. Před dvěma lety se stala historicky nejmladší vítězkou MS do 17 let v keňském Nairobi a postupně se přibližuje hranici 52 sekund. "Chci udělat sto procent, abych byla na svém maximu, a uvidíme, kam až to dotáhnu. Hlavně chci být zdravá, zlepšovat se psychicky a fyzicky a udělat si osobáky na čtyři sta a osm set metrů," plánuje Malíková.

"Je důležité, aby byla Barča zdravá. Musíme skloubit hlavně školu, trénink a regenerace. Někdy je to opravdu velice složité. Co natrénujeme, se musí promítnout i v regeneraci. Práce s fyzio, sauna, bazén," upozorňuje Gellnerová.

Úspěchy Barbory Malíkové:

Věk: 17 let

Klub: Sokol Opava, trenérka Jana Gellnerová

Úspěchy: 

- Györ 2018 - titul na ME do 17 let na trati 400 metrů

- Buenos Aires 2018zlato na Olympiádě dětí a mládeže na trati 400 metrů

Nairobi 2017 - v 15 letech získala titul na MS do 17 let na trati 400 metrů, nejmladší vítězka na této distanci v historii šampionátu

Malíková si totiž vybrala i náročný obor studia, baví ji architektura. "Když se chce, tak to jde, ale je to hodně časově náročné. Hlavně skloubit závody, regeneraci, soustředění a dohánět výkresy. A celkově chápat technickou školu," říká mladá atletka.

Nedávné zranění čtvrté české dorostenecké mistryni světa v historii zkomplikovalo i plánování na letošní sezonu. Jisté je však červencové mistrovství Evropy juniorů ve Švédsku v Borasu. 

"Ještě se rozhodujeme ohledně programu, protože jsem měla posunutou celou sezonu kvůli olympiádě v Buenos Aires. Úplně jsme nestihli naběhávací přípravu a trénink do rychlosti kvůli té šlaše. Uvidíme, jak se budu cítit a kdy půjdu první starty," dodává Malíková.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články