Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Hejnová po operaci již posiluje: Lékaři měli zlaté ručičky

Praha – I přesto, že má zlomenou zánártní kůstku a musí chodit o berlích, česká překážkářka Zuzana Hejnová nezahálí. Nejlepší evropská atletka roku se připravuje v posilovně, chodí plavat a trénuje na letní sezonu s vrcholem na srpnovém mistrovství Evropy v Curychu. Léčení dle ní zatím probíhá ideálně. "Noha mě vůbec nebolí," prozradila Hejnová.

Zuzana Hejnová i se zraněnou nohou poctivě trénuje
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

I přes veškeré aktivity zatím Hejnová nesmí na operovanou nohu našlapovat a musí chodit pouze za pomoci berlí. Neměla by dokonce ani poskakovat po té zdravé noze. "Snažím se," přiznala překážkářka.

Loni neprohrála ani jeden z 13 startů. Absolvovala celou podzimní přípravu, ale na začátku roku jí při tréninku kost zničehonic praskla. Když se jí to stalo, hned věděla, že je to průšvih. "Měla jsem pocit, že mám díru v noze. I když to nebolelo, věděla jsem, že to je zlomené," vzpomínala.

Protože má auto s automatickou převodovkou, sama se dovezla k lékaři. Měla totiž na tentýž den domluvenou schůzku s fyzioterapeutem Pavlem Kolářem kvůli bolavé patě. "Tak to rovnou začal řešit," řekla.

Příčinou jejího zranění byla nejspíš únava. Jisté je, že zlomenina souvisela s bolavou patou. Není ale jasné, jestli pata bolela kvůli lehce poškozené kosti, nebo se kost zlomila kvůli bolavé patě. "Ale určitě to bylo z celkového přetížení. Na té kosti prý už něco muselo být koncem sezony, kdy jsem tomu nevěnovala pozornost," uvedla Hejnová.

I Kolář prý poznal, že Hejnová je hodně unavená. I proto kouč Dalibor Kupka v tréninkové skupině zvolnil a snížil dávky. "Bylo toho na mě hodně, i co se týče všech povinností okolo," tvrdila Hejnová, která loni měla životní sezonu. "A taky si myslím, že jsem i tu patu podcenila. Bolela mě hodně, mohla jsem tomu věnovat ještě víc pozornosti. Každopádně Dála ve skupině trochu polevil s tréninky, asi se trochu poučil," prozradila.

Je nám líto, video expirovalo.
Hejnová se cítí po operaci dobře

Hejnová si ale nemyslí, že by byla ohrožena letní sezona, byť do plné zátěže se dostane nejdříve v dubnu. Přesto chce v březnu odjet do Jihoafrické republiky, kde bude mít klid a lepší podmínky na trénink, zpočátku lehký. "Myslím pozitivně," ujistila.

Je si ale vědoma, že její první start se dá očekávat až v červenci. "Když to tak bude, tak by to bylo ideální," uvedla. Destičku zpevňující kost bude mít v noze minimálně půl roku, a pokud jí nebude vadit, nechá si ji vyndat až po sezoně. "Ten zákrok pak už je rychlý, tak na deset dní pauzy," řekla.

Sport
zdroj: ČT4

V posilovně se nyní zaměřuje zejména na horní polovinu těla a na zdravou nohu. "Musím na to myslet, že jsem zraněná, abych na tu nohu nepřenesla váhu," řekla vítězka Diamantové ligy, kterou ve fitcentru připravuje bývalý sprinter a bobista Roman Gomola. Hejnová rovněž chodí plavat. Musí se však vyvarovat kraulového kopu nohou, při kterém se namáhá nárt. "Takže plavu prsa nebo jen ruce s destičkou mezi nohama. Šlo mi to, asi jsem tu fyzičku úplně neztratila," popsala.

"Určitě dvě hodiny denně strávím přípravou," uvedla. Počítá do toho i rehabilitaci a fyzioterapii. "Připravuji tak svaly na větší zátěž," vysvětlila. Další průběh léčebného procesu Hejnová příliš neurychlí. "Tahle kost se prostě léčí čtyři měsíce, aby byla stoprocentní," podotkla. Přesto se snaží, chodí na kalciové kapačky a bere vitamin D, aby se vápník usazoval v kostech a nevyplavil z těla.

"Nechci nic uspěchat, musí to být stoprocentní," pravila překážkářka. Její levá noha je totiž odrazová. "Nese mě celou trať," vysvětlila atletka. Celou kariéru, více než deset let, neměla
vážnější zranění. Jen jednou výron v kotníku. I proto se její hlava s problémem srovnala rychle. "Dlouho jsem si takhle neodpočinula, můžu se věnovat jiným aktivitám a tělo možná pak bude připravené na velkou zátěž," konstatovala.

Užívá si přítele Honzu i nedávno pořízený byt v Praze. "Mám víc času než v minulých letech a žiju docela normální život. Tedy normální... Kvůli té noze jsem doma dost nemožná," usmála se.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články