Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Hejnová o supertalentu McLaughlinové: Jestli půjde tímhle tempem, světový rekord padne záhy

V pořadí už čtrnáctá profesionální sezona. Cíl? Jasný: získat titul na mistrovství Evropy v Berlíně. Šampionátu podřídila Zuzana Hejnová vše. Rozhodla se vynechat závody pod střechou včetně halového MS. Trénovala v Jihoafrické republice a Portugalsku. Do sezony vstoupila nenápadně na třístovce překážek v Sušici, první velký start plánuje na Diamantové lize v Eugene 26. května. A tam už se utká s velkou konkurencí, která se zdá být letos opravdu silná. Kdo ví, jestli se nedočkáme přepisování historických tabulek.

Zuzana Hejnová
zdroj: ČTK/AP/ autor: David J. Phillip

Vynechání halové sezony se dalo čekat. "Potřebuji se o tělo trochu starat, přece jen mám už nějaký věk. Musím se hlídat. Hala mi nedělá úplně dobře asi i tím, jak je ovál menší a má nakloněné zatáčky. Nerada tam trénuju. Proto jsem volila variantu odjet do tepla a trénovat na velkém oválu v teple," vysvětlila ve Sportovních zprávách dvojnásobná mistryně světa.

Uplynulý rok ovlivnily zdravotní problémy v přípravě a náhlý odchod od německého kouče Falka Balzera zpátky k Daně Jandové. Nyní se cítí fit. "Musím zaklepat, že to není tak strašné. Achillovky cítím pořád, to už je asi chronické. Teď mě to ale nelimituje a jsem na tom dobře," zdůraznila Hejnová.

Slunce, teplo – ideální podmínky na přípravu jako v Jihoafrické republice vždy. Potchefstroom si Hejnová pochvaluje. "Vracím se tam pokaždé strašně ráda. Jsem tam jako doma. Soustředění tam probíhá bez problémů," uvedla.

Je nám líto, video expirovalo.
Hejnová chce medaili z ME: Věřím, že se mi to podaří

Po krátkém intermezzu v Praze ještě zkusila něco nového, když odjela do Portugalska. I tam proběhlo vše podle plánu a nyní už ji čekají ostré starty. Ten první byl v úterý v Sušici. Na netradiční trati 300 m překážek zaběhla čas 40,38. "S tím úplně spokojená nejsem, ale na ty podmínky, jaké tam panovaly… Přijela jsem pozdě, měli jsme komplikace na cestě a hrozně se ochladilo, foukal vítr, pršelo," popisovala Hejnová.

Ač to nebylo klání podle představ, byla ráda, že si zkusila závody. "Je lepší startovat na menším mítinku a na netradiční trati, než se rovnou vrhnout na Diamantovou ligu," prohlásila.

Ostrý start na sklonku května

V sobotu ještě okusí první kolo extraligy a potom zamíří do zámoří, kde ji čeká první ostrý start. Konkurence je letos nabitá. Udivuje především americká naděje Sydney McLaughlinová. Teprve osmnáctiletá závodnice zaběhla čtyřstovku překážek za 52,75 sekundy, čímž vylepšila vlastní juniorský světový rekord o plných 85 setin. Suverénně vede letošní tabulky a zařadila se na deváté místo historie, mimo jiné před Hejnovou, jejíž maximum z MS v Moskvě před pěti lety je 52,83.

Za světovým rekordem Rusky Julije Pečonkinové z roku 2003 zaostala McLaughlinová o 41 setin. "Jestli půjde tímhle tempem, světový rekord padne záhy. Je strašně rychlá na hladkých tratích, překážky ještě tolik neumí. Až to vypiluje, máme se na co těšit," podotkla česká rekordmanka.

V Eugene nicméně McLaughlinová startovat na čtyřstovce překážek nebude. Hejnovou čeká ovšem souboj s neméně silnými Američankami Shamier Littlovou a Dalilah Muhammadovou.

Hejnová má bohatou medailovou sbírku. Na trati 400 m překážek získala bronz na olympijských hrách v Londýně a je dvojnásobnou mistryní světa ze světových šampionátů v Moskvě a v Pekingu. V letech 2013 a 2015 vyhrála celkové hodnocení disciplíny v Diamantové lize, na individuální úspěch z mistrovství Evropy však stále čeká. Startovala na něm třikrát, jejím maximem jsou však jen čtvrtá místa z roku 2010 v Barceloně a 2012 v Helsinkách.

Možná i proto hraje prim kontinentální šampionát a touha po cenném kovu. "Věřím, že se mi to konečně podaří," podtrhla Hejnová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články