Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Konkurentka Hejnové Spencerová je v životní formě a myslí na světový rekord

Jamajská soupeřka dvojnásobné mistryně světa Zuzany Hejnové Kaliese Spencerová pomýšlí na překonání světového rekordu na 400 metrů překážek. Ten od roku 2003 drží časem 52,34 sekundy Ruska Julija Pečonkinová. Spencerová má osobní rekord z roku 2011 o 45 setin pomalejší, ale ve třiceti letech cítí životní formu.

Finále na 400 m překážek žen
zdroj: Reuters

Zatím nejlepší sezonu měla jamajská překážkářka v roce 2014, kdy skončila na hladké čtvrtce druhá na halovém mistrovství světa a v létě pak na dlouhých překážkách vyhrála Hry Commonwealthu i Diamantovou ligu. Uvědomuje si, že nebude snadné na to navázat. "Ale podle toho, co dělám v tréninku, věřím, že jsem v mnohem lepší formě než tehdy," řekla Spencerová jamajskému listu The Sunday Gleaner.

Životní formu cítí, i když v květnu oslaví 31. narozeniny. "Může to znít, že už se dostávám do pokročilého věku, ale když budu upřímná, tak jsem v mnohem lepší formě, než jsem kdy byla. Jsem silnější, rychlejší a myslím si, že světový rekord je pro mě dosažitelný," prohlásila.

Letos chce běhat rychlé časy, ale touží také pro zlatu z mistrovství světa nebo olympijských her. "Žádnou takovou akci letos nemáme, takže můj hlavní cíl bude zůstat zdravá a závodit," poznamenala Spencerová, která z MS ani OH zatím žádnou individuální medaili nemá. Na olympijských hrách v roce 2012 v Londýně byla čtvrtá za Hejnovou.

Spencerová by ráda závodila na halovém mistrovství světa v Birminghamu. "Nejsem si jistá, jak se bude sestavovat nominace, ale chci prokazovat, že jsem ve skvělé formě, a připravovat se na cokoliv, co může přijít," řekla.

Může se chystat na kompletní sezonu po loňských patáliích kolem obvinění ze zmeškání dopingové zkoušky, za což jí hrozil až čtyřletý trest. Problém se vztahoval k testu, který měla absolvovat v dubnu 2016. Spencerová byla očištěna. Jamajská antidopingová komise, která atletku obvinila, podle verdiktu nezávislého panelu neprokázala, že Spencerová byla o předvolání k dopingové zkoušce správně informována. Spencerová se pak z národního šampionátu nekvalifikovala na MS v Londýně.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články