Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Doteď jsem se maraton jen učila. Valencie je moje velká odplata, říká Stewartová

Velmi úspěšný víkend za sebou má Moira Stewartová. Česká vytrvalkyně prolétla maratonem ve Valencii, kde splnila olympijský limit a jako bonus překonala dosavadní český rekord. Přímo na trati ale vše nešlo tak ideálně – Stewartová dokonce myslela, že jí kýžený čas proklouzne mezi prsty. Stewartová a její trenér Václav Janoušek byli hosty Sportovních zpráv.

O limit Tokio se pokusila v květnu 2021 v Praze, kde se kvůli koronaviru běžel okruhový maraton pro elitu. Výkonem 2:29:28 tehdy limit splnila, ale byla až čtvrtou Češkou – a kvůli tomu na ni olympijské místo nezbylo. Doplatila tehdy i na nepřesné mezičasy, protože se její vodiči řídili daty z GPS, které byly v pražské zástavbě nepřesné.

Limit pro Paříž byl výrazně kvalitnější: světová atletika ho stanovila na hodnotu 2:26:50. Stewartová si vylepšila osobní maximum o téměř čtyři minuty na 2:25:36 a překonala i český rekord Evy Vrabcové-Nývltové, který bývalá běžkyně na lyžích zaběhla na evropském šampionátu v Mnichově v roce 2018.

"Je to velká odplata, zadostiučinění za to, co se nepovedlo před Tokiem. O to víc jsem se do Paříže chtěla dostat. Člověk musí načasovat formu na ten jeden jediný den v roce. Ty maratony předtím nebyly ideální, nebyla jsem úplně fit. Jsem ráda, že to takhle vyšlo," svěřila se nyní Stewartová.

Pomohla jí rychlá trať a skvělé podmínky ve Valencii, kde pořadatelé angažovali vodiče na olympijský limit, o nějž se snažila řada závodníků. "Na třicátém kilometru jeden vodič začal zrychlovat. Řekla jsem si, že to chytím. Posledních deset kilometrů jsem se cítila strašně špatně. Byla jsem přesvědčená, že strašně hniju a na ten limit už neběžím. Až v zatáčce 300 metrů do cíle jsem viděla, že běžím pod 2:26," líčila.

Poslední stovky metrů prozvracela. "Když jsem věděla, že běžím pro limit, tak tělo vypnulo, že je splněno, a šlo to ven," poznamenala. Byla to ale jediná komplikace v jinak perfektním závodě. "Byl to takový ten závod, který mi v mé atletické kariéře chyběl. Doteď jsme se z maratonů učili, hledali jsme chyby."

Moira Stewartová
zdroj: Facebook.com/spartakp4

Změny v tréninku a přípravě

S trenérem Václavem Janouškem pozměnili přípravu. Neběhala takové objemy, ale zvládla větší kvalitu, protože více dbali na regeneraci. Po dlouhé době vydržela zdravá. A zvládla i optimální stravování, které pro ni bylo největším úskalím. "Naučila jsem se jíst ve velkém," řekla. 

Stewartové pomohl i nový model bot, který mohla poprvé v závodě obout. "Když jsem si ty boty brala poprvé na sebe, tak jsem z nich byla nadšená. Dodaly mi nějakou dávku většího sebevědomí. Libovala jsem si, že běžím v měkčím. Když člověk dopadá do měkčího, tak to strašně šetří energii při dopadu. Přijdou mi takové skákací, pérovací," uvedla Stewartová.

S trenérem se věnovali vzájemnému vnímání obtížnosti tréninků a nové skladbě přípravy. "Měl jsem zato, že krátké kopce jsou lehký trénink, a naopak Moira to měla jako hodně náročný trénink. Naopak uběhnout 15 kilometrů ve střední intenzitě tempa zvládá Moira úplně v pohodě. Zakomponovali jsme to do přípravy jinak. Udělali jsme systém na týdenní bázi poskládané po vzoru jedné Britky, která běžela maraton za 2:22," přiblížil Janoušek.

Trenér Václav Janoušek:

"Na vysokém příjmu potravy je neustále, aby vydržela zdravá, aby mohla trénovat. Je schopná sníst půl kila těstovin k obědu. Naučila se jíst svačinky." 

Nyní ji čeká odpočinek a dovolená. Trénovat začne koncem roku. Další maraton plánuje až při olympijských hrách. Na jaře by chtěla na silnici závodit na desítce a půlmaratonu. Plánuje také účast na červnovém ME v Římě, kde se poběží o medaile v půlmaratonu. Bude to obdobný model jako letos, kdy pět týdnů před maratonem absolvovala půlmaraton.

V Paříži se pokusí o co nejlepší umístění. Uvědomuje si, že osobní rekordy na vrcholné akci nemusejí hrát roli. "V maratonu hodně záleží, jak to komu sedne ten den. Může to někomu ulítnout o čtyři minuty, jako mně tady, nebo může být o deset minut pomalejší," přemítala.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články