Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Skvělá zpráva z Valencie. Stewartová překonala český rekord a splnila limit pro Paříž

Český maratonský rekord Evy Vrabcové je minulostí. Ve španělské Valencii jej překonala Moira Stewartová, která se časem 2:25:36 navíc kvalifikovala na olympijské hry do Paříže. Mužský závod vyhrál v novém rekordu trati a čtvrtém nejrychlejším čase historie Sisay Lemma (2:01:48). Ve Valencii mimo jiné porazil Kenenisu Bekeleho či debutujícího Joshuu Cheptegeie.

Je nám líto, video expirovalo.
Stewartová zaběhla v maratonu ve Valencii český rekord i olympijský limit

Stewartová za sebou nechala dosavadní český rekord, který Eva Vrabcová zaběhla na mistrovství Evropy 2018 (2:26:31), téměř o minutu. Bezpečně také splnila olympijský limit, který je pro nadcházející olympiádu stanoven na hodnotě 2:26:50. 

Všechno padlo na své místo, byl to perfektní závod," uvedla Stewartová. "Půlmaraton jsem běžela za 1:13:00, což bylo přesně podle plánu. Potom začal boj, posledních deset kilometrů bylo fakt náročných. Necítila jsem se v závěru úplně čerstvá, ale zase co má člověk čekat po třiceti kilometrech," prohlásila.

"Jenom doufám, že tentokrát nebudou z cílové rovinky fotky, protože posledních 200 metrů závodu jsem prozvracela," uvedla Stewartová. "Když jsem doběhla do cílové rovinky, tak jsem nevěděla, že to bude pod 2:26. Byl to fakt neskutečný pocit, ještě teď se mi z toho chce brečet." Skvělý výkon předvedla navzdory potížím s letem do Valencie, kvůli kterým strávila noc na cestě. "Naštěstí jsem to dospala a oklepala se," řekla.

Je nám líto, video expirovalo.
Stewartová novým českým rekordem splnila limit pro Paříž

"Tohle byl závod, na který jsem dlouho čekala. Konečně jsem šla do závodu zdravá a s kvalitní přípravou. Doufám, že mi to otevře dveře do světové elity. Český rekord a olympijský limit, zní to pro mě až neskutečně," dodala Stewartová.

Při plánovaném útoku na limit si osobní maximum zlepšila téměř o čtyři minuty. Nejlepší čas dosud zaběhla v květnu 2021 v Praze. Výkonem 2:29:28 tedy splnila olympijský limit, ale měla až čtvrtý čas z českých běžkyň, takže se do Tokia nepodívala.

V Praze žijící vytrvalkyně obsadila v celkovém pořadí pětadvacáté místo. Vítězkou je Worknesh Degefaová, která běžela za 2:15:51.

Maraton ve Valencii:

Muži: 1. Lemma (Et.) 2:01:48, 2. Mutiso (Keňa) 2:03:11, 3. Wolde (Et.) 2:03:48.

Ženy: 1. Degefaová 2:15:51, 2. Ayanaová 2:16:22, 3. Gebrekidanová (všechny Et.) 2:17:59, ...25. Stewartová 2:25:36 – český rekord.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články