Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Domácími šampiony v půlmaratonu jsou Homoláč a Hrochová

Jiří Homoláč a Tereza Hrochová si v Pardubicích doběhli pro tituly mistrů republiky v půlmaratonu a oba si na této distanci přisali třetí triumf. Homoláč v čase 1:05:33 vystřídal na trůnu Víta Pavlištu, který doběhl čtvrtý. Hrochová obhájila loňské prvenství časem 1:13:29.

Je nám líto, video expirovalo.
Mistry v půlmaratonu jsou Hrochová a Homoláč

Homoláč triumfoval pouhý týden po startu na Pražském půlmaratonu, kde byl nejlepším českým běžcem. Titul získal v čase jen o 57 sekund pomalejším. Šampionát ovládl i v letech 2018 a 2019, v počtu titulů je před ním vedle rekordmana Pavlišty už jen Róbert Štefko se šesti triumfy.

Téměř celý závod v aprílovém a větrném počasí s ním v čele běžel Vladimír Marčík, který nakonec Homoláčovi podlehl jen o šest sekund a ziskem stříbra vylepšil předloňský bronz. "Střídali jsme se a v druhé části závodu jsme si nastupovali. Poslední tři kilometry jsem se snažil utrhnout, což se povedlo, ale tam jsme si mákli oba naplno," shrnul Homoláč. S více než minutovou ztrátou skončil třetí Marek Chrascina, jenž za sebou nechal o deset sekund Pavlištu.

Hrochová vedle loňského roku zvítězila v Pardubicích i v roce 2019 a vyrovnala se v počtu titulů Janě Klimešové. Více jich mají jen šestinásobné šampionky Ivana Sekyrová a Petra Kamínková. V rychlejším čase než Hrochová získala titul dosud jen bývalá česká rekordmanka Alena Peterková v roce 1995 (1:13:16). Plzeňská běžkyně přitom absolvovala ve slabší konkurenci v podstatě sólozávod a zvítězila s více než tříminutovým náskokem. Na stupně vítězů ji doprovodily Gabriela Veigertová a Petra Kotlíková.

"Běžela jsem, co to šlo. Bohužel jsem se tam do žádné (mužské) skupinky na delší dobu nezařadila, až na konci mě jeden pán naštěstí podržel, aspoň ten závěr. Bylo to hodně větrný, přes deset kilometrů jsem běžela úplně sama," řekla Hrochová.

Mistrovství ČR v půlmaratonu v Pardubicích:

Muži: 1. Homoláč (Univerzita Brno) 1:05:33, 2. Marčík (Škoda Plzeň) 1:05:39, 3. Chrascina (TŽ Třinec) 1:06:55.

Ženy: 1. Hrochová (Škoda Plzeň) 1:13:29, 2. Veigertová (TJ Jičín) 1:16:40, 3. Kotlíková (Slavoj Pacov) 1:18:57.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články