Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Den s českou atletikou se rozroste na 251 stadionů. Je třeba do toho skočit rovnýma nohama, říká Špotáková

Český atletický svaz znovu podpoří mladé atlety a kluby dalším restartem po omezeních kvůli koronaviru. Tentokrát se do projektu Atleti spolu - Den s českou atletikou přesně za týden zapojí více než 250 klubů a oddílů z celé republiky. Najednou by na různých místech mělo závodit přes 21 000 atletů všech věkových kategorií včetně hvězd Barbory Špotákové či Pavla Masláka. Přímý přenos akce sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz příští středu od 17:00.

Barbora Špotáková
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

I dnešní kulisy představování projektu byly obdobné jako před dvanácti měsíci, kdy svaz představoval projekt Spolu na startu - čerstvě otevřená zahrádka restaurace, chladno a nakonec i drobný déšť. "Je to pro mě takové déjà vu. Byli bychom rádi, kdyby atleti byli opět spolu, aby to zase byla monstrózní akce, která by symbolizovala robustnost atletiky. Loni jsme měli 173 míst. Jsem rád, že naši výzvu vyslyšelo 251 klubů. Je to velký osobní rekord," řekl předseda svazu Libor Varhaník.

Trojnásobný halový mistr světa i Evropy v běhu na 400 metrů Pavel Maslák, který je jedním z patronů akce, počtu účastníků nejdříve nemohl ani uvěřit. "To jsem ani netušil, že tolik klubů v České republice je. Ani bych neřekl, že máme 250 stadionů. Tohle mě hodně překvapilo a potěšilo. Je vidět, že děti mají chuť po tak dlouhé pauze. Jsme rádi, že budou závodit," uvedl. Zatímco vrcholový sport nějakým způsobem díky výjimkám mohl fungovat i v tobě tvrdých omezení, ti nejmenší atleti se na stadiony dlouhé měsíce nedostali.

Je nám líto, video expirovalo.
Ráda budu závodit s mladými, usmívá se patronka Dne s českou atletikou Špotáková

A právě pro ně je především tato akce určena. "Je potřeba, aby se všichni hned vrátili k pohybové aktivitě," řekl Varhaník. Souhlasí s ním i další patronka Barbora Špotáková, světová rekordmanka v hodu oštěpem. "Hlavně pro děti ze druhého stupně základních a středních škol to bylo náročné. Pro ně je to jako zjevení. Druhý stupeň chodí čtrnáct dní do školy a hned má závody, jako třeba moje neteř, která bude závodit. Ale je potřeba do toho skočit rovnýma nohama, není na co čekat," řekla dvojnásobná olympijská šampionka.

Sama si připadá podobně jako děti, také do sezony skočila bez házení z plného rozběhu v tréninku. Ten zkouší prakticky jen na závodech. Má za sebou Evropský vrhačský pohár ve Splitu a Zlatou tretru. "Včera jsem plánovala házecí trénink, ale bylo deset stupňů, pršelo, foukalo, to se nedá. Tak budu mít středeční závod zase jako trénink," doplnila Špotáková, která se chystá podobně jako Maslák závodit v Plzni.

Vedle registrovaných atletů se může do akce zapojit i široká veřejnost. Její součástí je také virtuální běžecký závod na pět kilometrů, do kterého se může kdokoliv zaregistrovat zdarma. Patronkou je maratonkyně Marcela Joglová, která bude reprezentovat Česko na olympijských hrách v Tokiu. "Poběží se v 18 hodin ve středu. Každý si může určit místo. Já ho řeknu veřejně, abychom si mohli zaběhat spolu. Zřejmě poběžím někde tady v Praze ve Stromovce nebo v Troji, kam chodím běhat velmi často," řekla dvacátá žena MS v Dauhá.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články