Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Běžkyně Hrochová v maratonském debutu splnila limit pro Tokio

Poprvé se Tereza Hrochová představila na maratónské distanci a hned si časem 2:29:06 zajistila účast na olympijských hrách v Tokiu. Česká běžkyně v Rakousku zaběhla zároveň i nejrychlejší ženský maratónský debut v historii České republiky.

Tereza Hrochová
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Svoboda

Pětadvacetiletá plzeňská závodnice o 24 sekund vyhověla normě světové federace, cílem ve Fürstenfeldu proběhla na druhém místě o pět sekund za Žannou Mamažanovovou z Kazachstánu. Po Marcele Joglovové se stala Hrochová druhou českou vytrvalkyní se splněným limitem pro letošní olympiádu.

"Je to naprosto šílené. Nikdy jsem nic tak dlouhého neběžela, jen půlmaraton a pak několik dlouhých běhů, ale ne v takovém tempu," radovala se Hrochová.

Běžkyně Škody Plzeň je dvojnásobnou českou šampionku v půlmaratonu, vloni získala i krosový a vrchařský titul. Na dráze v minulosti dvakrát ovládla pětku a k tomu jednou i 3000 metrů překážek. Dosaženým časem na maratonské trati se zařadila na čtvrté místo českých historických tabulek hned za Joglovou (2:28:16), před ní jsou ještě rekordmanka Eva Vrabcová-Nývltová (2:26:31) a Alena Peterková (2:27:00).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články