Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Další posun světového rekordu. Duplantis překonal i 618 cm

Mondo Duplantis po týdnu opět vylepšil světový rekord. Švédský tyčkař v Glasgow přeskočil 618 cm a o jeden centimetr ještě vylepšil svůj výkon z Toruně. Ve Skotsku se představili také Pavel Maslák a Kristiina Mäki. Podrobnosti připravujeme.

Mondo Duplantis
zdroj: ČTK/PA autor: Ian Rutherford

Minulou sobotu dvacetiletý Duplantis na předchozím mítinku World Indoor Tour vymazal z čela historických tabulek po šesti letech výkon Francouze Renauda Lavillenieho. Evropský šampion a vicemistr světa z Dauhá v každém ze tří letošních startů překonal šestimetrovou hranici.

V Glasgow americký rodák začal soutěžit na 550 cm, na další postupné výšce 575 potřeboval dva pokusy, ale pak už nechyboval. Překonáním výšky 584 soutěž vyhrál, přidal úspěch na rovných šesti metrech a pak potvrdil obrovský talent i na rekordní výšce.

"Skvělý závod. Publikum na mě přeneslo takové množství energie, z toho těžím," radoval se Duplantis. "Tahle disciplína je hrozně komplikovaná a tolik věcí je třeba skloubit pro dobrý skok. Člověk na tom roky tvrdě pracuje, ale když to udělá správně, vypadá to jednoduše. Tohle byl dobrý skok od začátku do konce," řekl. "Můžu říct, že se cítím dobře, rychlý, silný. Těším se na venkovní sezonu a olympiádu, kde chci ukázat to nejlepší," dodal.

V Glasgow se představil také Pavel Maslák. Při svém druhém letošním startu v běhu na 400 metrů obsadil čtvrté místo. Dosáhl času 46,51 sekundy a o 23 setin zaostal za středečním výkonem z Athlone, kde skončil druhý.

Závod vyhrál Jamajčan Akeem Bloomfield za 46,20, před Maslákem doběhli ještě Američan Obi Igbokwe a Kuvajťan Júsif Karam, který českého sprintera porazil o dvě setiny.

"Závod se mi nepovedl, jak jsem si představoval. Chtěl jsem být na seběhu první a pak běžet podle sebe. Bohužel jsem dostal loket od Američana a musel jsem se zařadit za něho. V cílovce jsem dostal druhej loket a šlo to do kopru," řekl Maslák.

Kristiina Mäki si na patnáctistovce upevnila pozici letošní české jedničky novým osobním maximem 4:08,41, které jí stačilo na deváté místo. Zvítězila domácí Jemma Reekiová (4:04,07).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články