Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

V Duplantisovi má atletika náhradu za Bolta, věří Kudlička

Švédský mladík Mondo Duplantis kdysi začínal na zahradě nad laťkou, kterou mu zhotovil jeho otec. Nyní je z něj světový rekordman, když o víkendu v polské Toruni překonal 617 centimetrů. V čem je výjimečný? Český tyčkař Jan Kudlička soudí, že mu pomáhá především jeho vynikající rychlost. Podle Kudličky má světová atletika v Duplantisovi hvězdu, která může nahradit Usaina Bolta.

Mondo Duplantis
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Duplantis v Toruni skočil 617 centimetrů a překonal šest let starý rekord, který držel Renaud Lavillenie. "Je to extra výkon. Už po předchozím mítinku v Düsseldorfu to od něj spousta lidí očekávala," shrnuje Kudlička výkon švédského mladíka. "Bylo vidět, že si za tím tvrdě jde," dodal český tyčkař.

"Jsem strašně rád, že rekordy nepadají od neznámých lidí. Že by se někdo ukázal a pak o něm nebylo vidu ani slechu," říká Kudlička a dodává: "Spousta lidí si říkala, že Bubkův rekord je tak vysoko, že třeba ani není překonatelný. Potom přišel Renaud Lavillenie, který byl deset let na špici a světový rekord si zasloužil. V Duplantisovi má atletika náhradu za Bolta," míní.

Je nám líto, video expirovalo.
Kudlička: V Duplantisovi má atletika náhradu za Bolta

Jak hodnotí rekordní Duplantisův pokus? "Když se člověk podívá na jeho nohy, které jdou přes laťku první, tak tam taková rezerva nebyla," myslí si. "Zajímavé je, že Bubka, Lavillenie ani Duplantis neskáčou stejně. Přesto se ke světovému rekordu dostali," zamýšlí se opavský rodák a dlouholetá domácí jednička.

Přidává ještě postřeh stran rychlosti. "O tyči nejde skočit vysoko, když je člověk pomalý. U něj to je postavené na rozběhu. Stovku běžel lehce přes 10,50, ale to není směrodatný ukazatel: šedesátka nebo stovka je o startu z bloků, kdežto v tyčce jde o letmou rychlost v konci. Tu má fenomenální," obdivuje Kudlička švédského rekordmana.

"Kde se může zastavit? Je to tipování, ale pokud trefí špičkový rozběh a super atmosféru (z publika), tak klidně může skočit v dalším závodě 625 cm. Proč ne," soudí český tyčkař, který minulý týden v Chotěbuzi pokořil laťku ve výšce 560 cm. "Pro mě to byl docela hezký vstup do sezony. Ale vím, že je tam spousta nevyužité energie. Duplantis ji využije, já ne," říká.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články